Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας είναι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα εκτάκτως μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στο Μινσκ. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.
Περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ζητούν Μέρκελ-Μητσοτάκης
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα εστιάσουν στην «εντελώς απαράδεκτη αεροπειρατεία πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας». «Θα υπάρξει μια πολύ ισχυρή απάντηση επειδή είναι εξωφρενική συμπεριφορά και ο Λουκασένκο και το καθεστώς του πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες», είπε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν κυρώσεις εναντίον ατόμων που εμπλέκονται στο συμβάν, εναντίον επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν το καθεστώς και εναντίον του αεροπορικού τομέα στη Λευκορωσία.
Προσερχόμενη η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Λευκορωσίας και απαγόρευση των πτήσεων από τον εναέριο χώρο της. Αποκάλεσε, δε, τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας «άνευ προηγουμένου» και είπε ότι οι εξηγήσεις τους ήταν «εντελώς αναξιόπιστες». Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το συμβάν με το αεροσκάφος της Ryanair και δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Λευκορωσίας.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Λιθουανίας
Τετ α τετ με τον Λιθουανό πρόεδρο Gitanas Nauseda είχε λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λιθουανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει το συντομότερο νέο πλήγμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Lufthansa ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας
Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως αναστέλλει οποιαδήποτε πτήση περνά από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά τα γεγονότα της «κρατικής» αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Ryanair. Την είδηση μετέδωσε πριν από λίγο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Νωρίτερα, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ανακοίνωσε πως εργάζεται ώστε να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.