Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Πατέρας του ρυζιού»: Πέθανε ο Γουάν Λονγκπίνγκ – Εθνικό πένθος στην Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

«Πατέρας του ρυζιού»: Πέθανε ο Γουάν Λονγκπίνγκ – Εθνικό πένθος στην Κίνα

«Πατέρας του ρυζιού»: Συνέβαλε στον τερματισμό του Μεγάλου Λιμού στην Κίνα

Εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στην Κίνα με αφορμή τον θάνατο ενός άνδρα, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «ήρωα», που έσωσε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον Μεγάλο Λιμό στη χώρα. Ο Γουάν Λονγκπίνγκ ήταν γεωπόνος, γνωστός για την ανακάλυψη υβριδικών ποικιλιών ρυζιού στην Κίνα, που εκτίναξαν τη γεωργική παραγωγή κατά την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης, προσφέροντας βασική τροφή στα δισεκατομμύρια των Κινέζων πριν από κάποιες δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό, ο Γουάν, ο οποίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών, έμεινε στη συνείδηση των Κινέζων ως «πατέρας του υβριδικού ρυζιού». Η αιτία θανάτου του, από το νοσοκομείο της Τσάνγκσα όπου νοσηλευόταν, ήταν πολυοργανική ανεπάρκεια.

Συνέβαλε στον τερματισμό του Μεγάλου Λιμού στην Κίνα

Ο Κινέζος γεωπόνος εργάστηκε προκειμένου να αυξήσει τη γεωργική παραγωγή στην Κίνα, με αποτέλεσμα να γίνει διάσημος σε όλη τη χώρα για τον τερματισμό του Μεγάλου Λιμού υπό την ηγεσία του Μάο Τσετούνγκ. Πλήθος κόσμου άφησε λουλούδια ως ύστατο χαίρε στον Γουάν, κατά την κηδεία του τη Δευτέρα, προκαλώντας ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Τσάνγκσα, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή. Χρόνια πριν χαρίσει στην Κίνα την έρευνά του, μάθαινε πως η αγροτική πολιτική, στην οποία ασκούσε κριτική, ακολουθούσε τις επιταγές του Μάο, του ηγέτη της Κίνας που επιχείρησε να εκμοντερνίσει την κινεζική οικονομία και -σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN- προκάλεσε τον χειρότερο λιμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Τότε ο Γουάν απαντούσε: «Ο Μάο δεν σπούδασε την επιστήμη της καλλιέργειας».

Ευτυχώς για εκείνον, όπως σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα, η έρευνά του για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής τράβηξε τα βλέμματα κυβερνητικών αξιωματούχων και τον «γλίτωσε» από τυχόν διώξεις. «Μου έσωσε τη ζωή», είχε πει. Ο δεύτερος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Λιου Σαοκί, και διάδοχος του Μάο Τσετούνγκ, το 1962 απέδωσε τον Μεγάλο Λιμό κατά 30% σε φυσικές καταστροφές και κατά 70% σε ανθρώπινο λάθος.

Η ασφάλεια τροφίμων, αλλά και η επάρκεια τροφής παραμένουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας της Κίνας, ιδιαίτερα εν όψει των 100 χρόνων από την ίδρυση του κομμουνιστικού κόμματος, που συμπληρώνονται τον Ιούνιο. Φυσικές καταστροφές, η πανδημία και οι εμπορικοί πόλεμοι ενέτειναν την πίεση στην κυβέρνηση της Κίνας προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.

Η αναγνώριση στο έργο του από τον ΟΗΕ

Τη συμβολή του στην εξασφάλιση τροφής για εκατομμύρια Κινέζους αναγνώρισε με tweet του και ο ΟΗΕ. Ο Γουάν «έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που κινδύνευαν από την πείνα» σημείωσε χαρακτηριστικά το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρωτοποριακή καλλιέργεια του επιστήμονα από την Κίνα

Χάρη στην έρευνά του, η Κίνα καλλιέργησε τις πρώτες βιώσιμες εμπορικά ποικιλίες υβριδικού ρυζιού το 1973. Ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν σε ευρεία κλίμακα στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες και σήμερα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τη μισή αγροτική παραγωγή της Κίνας, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός. Η ομάδα του Γουάν ανέπτυξε μια νέα ποικιλία ρυζιού που μπορούσε να προσφέρει 20 τόνους ανά εκτάριο, με δύο συγκομιδές καρπού τον χρόνο, την ώρα που η συμβατική καλλιέργεια έδινε περίπου 4 τόνους ρυζιού.

Λογοκρισία στο διαδίκτυο με αφορμή τον θάνατο του Γουάν

Την ίδια ώρα, διαβάζουμε στο CNN πως το καθεστώς στην Κίνα «κατέβασε» 65 λογαριασμούς στο κινεζικό Twitter (Weibo) για «προσβλητικούς χαρακτηρισμούς» σε βάρος του Γουάν, ενώ τρία άτομα προσήχθησαν από την αστυνομία. Παρότι τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα προσβλητικά, δεν κυκλοφόρησαν ιδιαίτερα και υπήρχε πολύ μικρή πιθανότητα να αμαυρώσουν την υστεροφημία του άνδρα. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να εντείνεται η έλλειψη ανοχής απέναντι σε ανθρώπους που το καθεστώς θεωρεί εθνικούς ήρωες.

Το 2019, ο Γουάν βραβεύτηκε με το μετάλλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας, την ύψιστη τιμή που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη στην Κίνα από τον ίδιο τον πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ. Ο ίδιος ο γεωπόνος, πάντως, δήλωνε πως δεν τον ενδιέφερε η ανάμειξη με τα πολιτικά, ενώ σημείωνε πως δεν ήθελε να είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ούτε της νεολαίας του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις