Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τέταρτο κύμα τον Οκτώβριο: Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν από το φθινόπωρο, εκτιμήσεις Τσακρή
ΕΛΛΑΔΑ

Τέταρτο κύμα τον Οκτώβριο: Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν από το φθινόπωρο, εκτιμήσεις Τσακρή

Τέταρτο κύμα τον Οκτώβριο: Σε τι έχουν επικεντρωθεί οι επιστήμονες

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής σχολίασε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ακόμα εξήγησε ότι στην Ευρώπη υποχωρεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, που ήταν έντονο λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής μετάλλαξης. Ακόμα, αναφέρθηκε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας που πολλοί φοβούνται ότι θα ξεσπάσει τον Οκτώβριο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει κυρίως ο αριθμός των νοσηλειών» «Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, αλλά θα δούμε να μειώνεται μέσα στον Ιούνιο και ο αριθμός των θανάτων. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι υπό έλεγχο», σημείωσε.

Για ένα πιθανό τέταρτο κύμα, σχολίασε πως «αυτό που όλη η επιστημονική κοινότητα κοιτάζει είναι πώς θα εξελιχθεί ο ιός. Χρειάζεται καλός έλεγχος σε όλο τον πλανήτη, όπου υπάρχουν εστίες μεγάλης μετάδοσης πιθανό να υπάρχουν μεταλλάξεις που θα μας προβληματίσουν και θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα. Τα σχολεία ελέγχονται με τα self tests». «Χρειάζεται προσοχή. Ο εμβολιασμός μας δίνει μια άνεση. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να έχουμε πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά, αυτό θα οδηγήσει σε έλεγχο της πανδημίας. Αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα πρέπει να αναβληθεί η δεύτερη δόση. Έχουν μερική προστασία με την μία δόση του εμβολίου», τόνισε σχετικά με ανθρώπους που νοσούν έχοντας κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Διακοπές

Από το φθινόπωρο θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις

Η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται στις μεταλλάξεις που θα επικρατήσουν από το φθινόπωρο και μετά. «Βασιζόμαστε κυρίως από τα επιστημονικά δεδομένα με τις πανδημίες της γρίπης. Δεν έχουμε ιστορικό με πανδημία κορονοϊού. Πιστεύουμε ότι είχαμε πανδημίας μέσα στον 19ο αιώνα με κορωνοϊό αλλά δεν έχουμε στοιχεία. Έχει σημασία για το πως θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία σε ένα εποχικό ιό. Δεν πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο μεγάλες εστίες εξάπλωσης της πανδημίας. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις εκεί που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στην Αφρική, την Ινδία, τη Βραζιλία. Δίνουμε την δυνατότητα στον ιό να μεταλλαχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα», προσέθεσε.

Ο κ. Τσακρής σχολίασε την πρόοδο της επιστήμης και αναφέρθηκε στην επιλογή κάποιων χωρών να μην πάρουν ούτε μικρό ρίσκο. «Η Ευρώπη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον υπάρχει επάρκεια σε άλλα εμβόλια με καλύτερα στοιχεία στην αποτελεσματικότητα κι ασφάλεια».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις