1821 Επανάσταση: Μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες.
Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» παρουσιάζεται σε τρία Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Ειδικότερα:
- στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Διάρκεια έκθεσης: 6/10/20 – 31/5/21.
- στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Διάρκεια έκθεσης: 16/6/21 – 17/10/21
- στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας στον Βόλο. Διάρκεια έκθεσης: 1/11/21 – 30/1/22
Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Οργανώθηκε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas. Αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις του ΕΙΜ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στην περιοδεύουσα έκθεση παρουσιάζονται περίπου 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη (ιστορικός Τέχνης), Παναγιώτα Παναρίτη (αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία PLAYMOBIL, που είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι ίδιοι. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από τη δική του συλλογή.
Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα (VR) μεταφερόμαστε στη Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, με σκοπό να περιηγηθούμε ψηφιακά στην έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL».
Για τη VR περιήγηση πατήστε εδώ
Για το εκπαιδευτικό φυλλάδιο πατήστε εδώ