Ασθενής κορονοϊού: Γιατί αυτοί που φορούν τεχνική οδοντοστοιχία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ασθενής κορονοϊού: Γιατί αυτοί που φορούν τεχνική οδοντοστοιχία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δανάη Πάλμου

Ασθενής κορονοϊού: Τι έδειξε νέα έρευνα για όσους φορούν μασέλα

25.05.2021 | 11:31

Μια νέα ιρανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι όσοι άνθρωποι, που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, φοράνε τεχνητή οδοντοστοιχία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιθανότερο να φιλοξενούν στο στόμα τους βακτήρια, που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπρόσθετης λοίμωξης πέρα από την Covid-19. Η έρευνα αυτή είναι πρώτη του είδους της διεθνώς. Οι ερευνητές των Οδοντιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Σαχέντ Τεχεράνης, Ούρμια και Γιασούτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Προσθετικής Οδοντιατρικής «The Journal of Prosthetic Dentistry», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες 30 ασθενών με Covid-19 και 30 υγιών (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε η παρουσία ειδών στρεπτόκοκκου στο 93,3% των ασθενών Covid-19 έναντι 40% των υγιών, καθώς και βακτηρίων κλεμπσιέλλα της πνευμονίας στο 46,7% των ασθενών Covid-19 έναντι 13,4% των υγιών ατόμων. Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετες βακτηριακές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας τους, π.χ. προκαλώντας σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή πνευμονία. Οι ερευνητές συστήνουν να ελέγχεται η μασέλα των ασθενών Covid-19 και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία για την αποτροπή κάποιας δυνητικά επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, ιδίως στους πιο ευπαθείς ασθενείς.

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η άμεση μετάδοση της λοίμωξης Covid-19 από τη μητέρα στο νεογέννητο μωρό της είναι σπάνια, περίπου μία περίπτωση μόλυνσης μωρού ανά 50 γεννήσεις. Όμως τα νεογνά των μητέρων με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν έμμεσους κινδύνους εξαιτίας της επιδεινούμενης πορείας της υγείας της μητέρας και του συνεπαγόμενου πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα νεογνολόγο της διασποράς. Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά των κοινωνικά ευάλωτων μητέρων κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ασημένια Αγγελίδου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 255 νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με πρόσφατο θετικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού. Από τα 255 μωρά μόνο το 2,2% είχαν τα ίδια μολυνθεί με κορονοϊό από τις μητέρες τους. Από την άλλη όμως, η νόσος Covid-19 των εγκύων μητέρων είχε ως συνέπεια πρόωρο τοκετό για το 74%.

Πρέπει να παρακολουθούν τα νεογνά

Είναι γνωστό ότι η πρόωρη γέννα συχνά οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές του παιδιού, όπως σε αναπνευστικά προβλήματα, αναπτυξιακά κ.α. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα μωρά από κοινωνικά ευάλωτες μητέρες είχαν αυξημένη πιθανότητα -περίπου πενταπλάσια- να διαγνωσθούν με Covid-19. «Μολονότι τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης των νεογνών που παρατηρήσαμε, είναι καθησυχαστικά, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να παραμένουν σε εγρήγορση», ανέφερε η δρ Αγγελίδου και τόνισε ότι τα νοσοκομεία «πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα νεογνά για ατυπικά σημάδια της νόσου Covid-19, καθώς επίσης να προσπαθούν να αποφύγουν τους μη αναγκαίους πρόωρους τοκετούς, που ενέχουν εγγενείς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί».

 

 

 

 

Exit mobile version