Κρατική ενίσχυση: Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές κατά τον μήνα Μάιο.
Αποζημίωση ειδικού ποσού
Είναι ποσό 1.000-4.000 ευρώ και θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές κατά τον μήνα Μάιο, ενώ προκαταβολικά θα αποδοθούν και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τον μήνα Μάιο. Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες που έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί μέσα στον Απρίλιο, ενώ θα ανακοινωθεί επέκταση του προγράμματος ώστε να καλυφθούν και οι υποχρεωτικά κλειστές επιχειρήσεις του Μαΐου.
Αναστολές συμβάσεων
Αναστολές συμβάσεων εργασίας και πληρωμής υποχρεώσεων θα υπάρχουν έως ότου λήξουν οι περιορισμοί.
Φορολογία
Οι 24-48 δόσεις που προβλέπονται σήμερα θα αυξηθούν σε 60-72, ενώ σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία θα δοθεί η δυνατότητα να εντάξουν στη ρύθμιση όχι μόνο τις οφειλές που «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και άλλες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, όπως για παράδειγμα χρέη που προέκυψαν από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.
Πάγιες δαπάνες
Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με τα ακόλουθα κριτήρια:
- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
- Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30%, είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Ακολουθεί η δήλωση των παγίων δαπανών στο έντυπο Ε3. Η απόφαση θα προβλέπει ότι η φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία και όχι μέχρι το τέλος Ιουλίου ή το τέλος Αυγούστου, όπως ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Δηλαδή, όσοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών, θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν και τη φορολογική δήλωση.
Ποιες δαπάνες καλύπτονται
Οι δαπάνες είναι για:
- παροχές σε εργαζόμενους,
- ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
- ενέργεια,
- ύδρευση,
- τηλεπικοινωνίες,
- ενοίκια,
- λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
- χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Ιδιοκτήτες ακινήτων
Μέσω προκαταβολής θα δοθούν οι αποζημιώσεις και του Μαΐου. Το κούρεμα των ενοικίων αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιούνιο, αλλά για περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών. Μετά τις προκαταβολές, οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid.
Τουρισμός
Η ενίσχυση θα αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα τουριστικά γραφεία, αλλά και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εφόσον βρεθούν οι σχετικοί πόροι, θα επιδιωχθεί να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης και για συγκεκριμένους τομείς του λιανικού εμπορίου που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία (π.χ. ένδυση, υπόδηση που έχασαν μεγάλο μέρος του τζίρου τους, ενώ υπέστησαν και απαξίωση του αποθέματος) ή ακόμη και σε επαγγελματίες ταξί.
Νέα ρύθμιση οφειλών
Από 24 ή 48 σήμερα, θα αυξηθούν σε 60 ή 72. Να σημειωθεί ότι οι διευκολύνσεις (όπως επίσης και το νέο δικαίωμα αναβίωσης των χαμένων ρυθμίσεων 100 και 120 δόσεων) θα δοθούν μόνο στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς.