Τσαβούσογλου Αθήνα: «Κλείδωσε», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Οριστικοποιήθηκε η ακριβής ημερομηνία επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. Την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μαϊου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Αθήνα για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, σε συνέχεια των επαφών που είχαν οι δύο υπουργοί πρόσφατα στην Αγκυρα. Ενα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν – ανάμεσα στα άλλα -είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ενώ η συνάντηση θεωρείται ότι θα προετοιμάσει το ενδεχόμενο μιας ενδεχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Σε περίπτωση που η συνάντηση επιβεβαιωθεί και επίσημα, τότε θα πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια εξομάλυνσης των ταραγμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων του τελευταίου διαστήματος.
Η θερμή προηγούμενη συνάντηση
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφτεί την Άγκυρα στις 15 Απριλίου, όταν και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον Μεβλούτ Τσαβούσολγου. Παρότι η εν λόγω συνάντηση είχε παρουσιάσει εντάσεις, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να εκθέτει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας είχε απαντήσει πρόσφατα σε ερώτημα που του υποβλήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης στο Φόρουμ των Δελφών πως θα συναντήσει «σύντομα» τον Τούρκο ομόλογό του. «Είναι φίλος μου. Τον έχω προσκαλέσει στην Ελλάδα και καταρχήν έχει αποδεχτεί την πρόσκληση» είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας πως ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης εξαρτάται από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλιστα, είχε εκφράσει την ελπίδα πως αυτή θα είναι μια συνάντηση που θα προετοιμάσει επί της ουσίας τη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Γιατί θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τα θέματα με την Τουρκία» είχε τονίσει ο κ. Δένδιας.
Τέλος, σε ερώτηση για τη συνέντευξη Τύπου που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, είπε πως η ανοικτή συζήτηση που έγινε ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί όλοι άκουσαν καθαρά σε όχι τόσο διπλωματική γλώσσα, τις δύο απόψεις και σημείωσε πως ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε δίκαιο και ποιος όχι.