Μητσοτάκης – Τσαβούσογλου Χανιά: Πιθανή συνάντηση, “ψήνεται” τετ α τετ με Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Τσαβούσογλου Χανιά: Πιθανή συνάντηση, “ψήνεται” τετ α τετ με Ερντογάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης - Τσαβούσογλου Χανιά: Οι κινήσεις επαναπροσέγγισης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν από σήμερα

26.05.2021 | 09:15

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  στην Ελλάδα «κλείδωσε» για την 31η Μαΐου, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν αποκλείεται να έρθει και λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου.  Από την τουρκική πλευρά τονίζουν ότι βασικό θέμα συζήτησης θα είναι  η επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.  Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες μπορούν να κάνουν το πρώτο βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα ελληνοτουρκικά.

Η δήλωση Μητσοτάκη 

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.  Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο συνάντησης, ενώ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνάντηση στα Χανιά. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στα Χανιά το Σάββατο για τα 4 χρόνια που συμπληρώνονται από τον θάνατο του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και πρόσθεσε ότι αν τα προγράμματά τους συμπέσουν, έχει κάθε καλή διάθεση να τον δει, όπως έκανε άλλωστε και ο Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κ. Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία. Και το δεύτερο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο αλλά για άλλο λόγο. Είναι το μνημόσυνο του πατέρα μου, για τα τέσσερα χρόνια. Και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε πια αναλυτικά και με όλη τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι συνάντηση και με Ερντογάν

Οι κινήσεις επαναπροσέγγισης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν από σήμερα με το νέο κύκλο συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Εκεί ουσιαστικά θα προετοιμαστεί πιθανότατα και η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Την σκυτάλη θα πάρουν στις 31 Μαΐου ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την Άγκυρα να επιμένει πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Αθήνα.

Μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί ο 4ος κύκλος συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το γεγονός ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται μετά από 15 μήνες καθώς ο 3ος γύρος είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2020, δείχνει την επαναπροσέγγιση που επιχειρείται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα με φόντο την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται μεταξύ άλλων να βρεθούν η ενεργοποίηση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στη Λάρισα και της τουρκικής διοίκησης τακτικής αεροπορίας, στο Εσκί Σεχίρ για την αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στον αέρα του Αιγαίου. Επίσης στο επίκεντρο είναι πάντα η προσπάθεια επίλυσης πιθανών επεισοδίων στη μεθόριες περιοχές από τους τοπικούς διοικητές των μονάδων καθώς και η τήρηση του μορατόριουμ στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και τις εθνικές επετείους.

Ισχυροποιείται η Ελλάδα

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε η χώρα μας θα προσέλθει στον διάλογο με την Τουρκία με την στρατηγική που είχε ακολουθηθεί στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναλυτές εκτιμούν πως η Αθήνα το τελευταίο διάστημα έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τον ρόλο της στην διπλωματική σκακιέρα, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο εκεί που το προηγούμενο διάστημα είχε τα ηνία η Άγκυρα.

Είναι ενδεικτικό πως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ και την Ραμάλα την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πολεμικές συγκρούσεις, έδειξε πως η χώρα μας μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές, σε αντίθεση με την Άγκυρα που στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Παλαιστίνης. Παράλληλα ήταν ο πρώτος ευρωπαίος υπουργός εξωτερικών που επισκέφθηκε τις δύο χώρες σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή.

Ανάλογη η εικόνα και με τα όσα συνέβησαν με την αεροπειρατεία στην Λευκορωσία

Την στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθούσε τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν, ο υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ και έθεσε το επίμαχο ζήτημα. Άλλωστε, είναι γνωστές οι καλές σχέσεις της Μόσχας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος όμως εξελίσσεται σε ένα προβληματικό σύμμαχο του Πούτιν που με την στάση του έχει προκαλέσει σημαντικά ζητήματα στο Κρεμλίνο. Το βέβαιο είναι πως οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διπλωματικό επίπεδο έχουν ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την θέση της χώρας μας στο εξωτερικό σε σχέση με την Τουρκία που διαρκώς απομονώνεται. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την στάση των ΗΠΑ που στηρίζουν την Αθήνα παίρνοντας συνεχώς αποστάσεις από την Άγκυρα.

Exit mobile version