Εμβολιασμός Ελλάδα ηλικίες: Οι εμβολιασμοί σε παιδιά 12-15 μπορεί να ξεκινήσουν πριν τον Σεπτέμβριο
Αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέχρι στιγμής 127. 000 άτομα ηλικίας 35-39 έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι κάποιοι πολίτες, κυρίως νεαρά άτομα έχουν αλλάξει ταχυδρομικό Κώδικα για να μεταβούν να εμβολιαστούν στα νησιά νωρίτερα από την σειρά τους, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αυτό δεν έχει παρατηρηθεί σε μεγάλη έκταση και δεν έχει νόημα πια από την στιγμή που σε λίγες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες με όλα τα εμβόλια.
Οι εμβολιασμοί σε παιδιά 12-15 μπορεί να ξεκινήσουν πριν τον Σεπτέμβριο
Υπενθυμίζεται ότι από τo Σάββατο οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson). Την εκτίμηση ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει αυτό το ποσοστό», εφόσον συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις των εμβολίων εκτίμησε ο υπουργός Yγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς. Ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εμβόλια για όποιο κι αν επιλέξει» ο πολίτης, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η επάρκεια εμβολίων είναι διασφαλισμένη καθώς «έχουν ήδη προαγοραστεί 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων» από τη χώρα μας.
Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πριν από τη σχολική χρονιά, οι εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων εγκρίνει τα εμβόλια για τις ηλικίες αυτές. Σε ερώτηση για το πως θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να έχουν κάνει όλοι από την ηλικία των 18 ετών και άνω το εμβόλιο μέχρι και τον Ιούλιο», έτσι ώστε όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, πρόσθεσε ότι «στα νησιά οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέραν από αυτό της Johnson and Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.
Η ‘ποινή’
Μιλώντας για το πέναλτι σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού τους, είπε ότι η δεκαπενθήμερη αυτή αναστολή για ακυρώσεις των εμβολιασμών «δεν είναι τιμωρητική πολιτική», αλλά ουσιαστικά ήρθε να διορθώσει και κάποια λάθη που έγιναν από τους ίδιους τους πολίτες όσον αφορά τη διαχείριση του ραντεβού. Αναφερόμενος στους κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους για να κάνουν το εμβόλιο, είπε ότι «έχει ήδη ληφθεί ειδική μέριμνα για τον εμβολιασμό τους, στον οποίο θα συμβάλλουν ακόμα και ιδιότητες».
Για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι και εξακολουθεί να συζητείται, αλλά «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο». Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για αναγκαιότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια και κυρίως με αυτό της Astra Zeneca, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις.
Πώς συνεχίζεται το πρόγραμμα μετά τα 5 περιστατικά θρομβώσεων
Υπενθυμίζεται πως το «πράσινο φως» για την επιλογή εμβολίου στις γυναίκες ηλικίας 30-49 χρόνων άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χθες. Έπειτα από μια μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί σαφώς και διακριτά για τα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Από την έναρξη των εμβολιασμών, στις 27 Δεκεμβρίου 2020, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer, 499.799 της Moderna, 88.730 της Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις της AstraZeneca.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις περιπτώσεις σε γυναίκες 36, 44,47 και 61 χρόνων και η μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε» ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο από τον υπουργό Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Υπογράμμισε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται όπως έχει ήδη διαμορφωθεί, χωρίς αλλαγές, με την επισήμανση όμως πως ο εμβολιασμός με σκευάσματα mRNA, τα οποία από το Σάββατο θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεν έχει συσχετισθεί με εκδήλωση συμβάντων θρόμβωσης και θρομβοπενίας (TTS). Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν ανοίξει τα ραντεβού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα ατόμων 35-39 χρόνων και με την πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια από μεθαύριο και για την ομάδα 30-34 χρόνων, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για όλους με ελεύθερη επιλογή εμβολίου.