Τσαβούσογλου Αθήνα – Θράκη: Το παρασκήνιο της επίσκεψης και η “προετοιμασία”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου Αθήνα – Θράκη: Το παρασκήνιο της επίσκεψης και η “προετοιμασία”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσαβούσογλου Αθήνα - Θράκη: Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και οι στόχοι της Αθήνας

27.05.2021 | 08:40

Aπό την Κομοτηνή και την Ξάνθη αναμένεται να ξεκινήσει την διήμερη επίσκεψή του στην χώρα μας ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φτάνει στην χώρα μας την Κυριακή. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα περιλαμβάνει και επίσκεψη στη Θράκη, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα συνοδεύεται από κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Ελλάδα την Κυριακή 30 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιήσει «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη, όπου θα έχει και τις γνωστές επαφές με μουσουλμάνους, ενώ θα λάβει και ένα πρώτο -ανεπίσημο- δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Την Δευτέρα 31 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αντίστοιχη με αυτήν που είχε στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όπως συνέβη και τότε, έτσι και τώρα ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσαβούσογλου Αθήνα – Θράκη: Θέλει ρελάνς;

Την Κυριακή, ημέρα της συνάντησης με τον κ. Δένδια, θα φανεί και αν ο κ. Τσαβούσογλου σκοπεύει να επιχειρήσει να «πάρει τη ρεβάνς» από τον Ελληνα ομόλογό του για τη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαφές του κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα αναμένεται να συζητηθεί και αν υπάρχει χώρος για τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως για τα όσα θα ειπωθούν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεις μεταξύ των δύο ομολόγων. Στο δείπνο που θα παραχωρήσει την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επιχειρήσει να διαπιστώσει τις προθέσεις της Άγκυρας, άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Εκείνο ωστόσο που επισημαίνεται είναι πως δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο. “Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε οιονδήποτε ότι η Ελλάδα μπορεί να απεμπολήσει δικαιώματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε Συνθήκες οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ”, είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Έρχεται συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν πως η επικείμενη συνάντηση του Ταγίπ Ερνογάν με τον Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να φρενάρει την προκλητική στρατηγική της Άγκυρας καθώς στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν διαταραχθεί με τους S400 αλλά και με τον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η γειτονική χώρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα (29 Μαΐου) ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο βασικός υπεύθυνος για τη θετική ατζέντα που περιλαμβάνει συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, θα συναντηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα σε αυτόν τον κύκλο επαφών αναζητά μια «θετική» ατζέντα και αναμένεται να εστιάσει στις διμερείς σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Τσαβούσογλου Αθήνα – Θράκη: Οργή στην Τουρκία

Η Τουρκία, που μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον έχει απομακρύνει τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά της από την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρεί πως μπορεί να πιέζει την Αθήνα με το ζήτημα της μειονότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελλάδας. Ο κ. Τσελίκ δήλωσε: «Ο κύριος Μητσοτάκης σε μια βιντεοκλήση που έκανε με τους δασκάλους σε νηπιαγωγείο, χρησιμοποίησε τον όρο Πομακοχώρι για το τουρκικό χωριό Pasevik (σ.σ. Πάχνη). Και τα Τουρκόπουλα τα αποκάλεσε Ελληνόπουλα και αυτό είναι γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μεροληπτική πολιτική της. Αυτή η πολιτική της Ελλάδας είναι επίθεση στα νόμιμα δικαιώματα  της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Πρέπει να αλλάξει η συνεχόμενη ρατσιστική πολιτική».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για το ίδιο θέμα. Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν είχε μιλήσει για «ρατσιστική και φασιστική πολιτική της Ελλάδας εναντίον της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη». Το Σάββατο, το υπουργείο Eξωτερικών της Τουρκίας είχε δημοσιεύσει μήνυμα σχετικά με το ζήτημα αυτό και είχε καλέσει την Ελλάδα «να σταματήσει να αρνείται την τουρκική εθνική ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».

Δημοσκόπηση: Ποιο κοντά οι ΗΠΑ στην Αθήνα παρά στην Άγκυρα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, 7 στους 10 ερωτηθέντες και συγκεκριμένα το 71% πιστεύει πως οι θέσεις των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 5% που εκτιμά πως κρατά ίσες αποστάσεις, ενώ το 10% απάντησε πως η Ουάσιγκτον είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, το 69% υποστήριξε πως είναι χειρότερες αυτή την περίοδο και μόλις 8% πιστεύει πως είναι καλύτερες. Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το συντριπτικό 60% τονίζει πως θα πρέπει να συζητηθούν μόνο όσα θέματα πιστεύει η ελληνική πλευρά πως είναι ανοιχτά. Το 20% εκτιμά ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά και το 17% πιστεύει πως δεν θα πρέπει να γίνει καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Exit mobile version