Ο πλήρης οδηγός σχετικά με το πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid θα ξεκινήσει την αποστολή του από την Ελλάδα, η οποία θα το εκδίδει σύμφωνα με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.
Η παρουσίαση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), το οποίο είναι ένας από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποίησαν το έργο, από κοινού με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ). Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υποδέχτηκε και ξενάγησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στα γραφεία του ΕΔΥΤΕ και ακολούθησαν συνομιλίες με τα στελέχη του φορέα που ανέλαβαν την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.
Πότε τίθεται σε εφαρμογή
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θέτει σε λειτουργία τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς ο σχετικός Κανονισμός τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ξεκίνησε την παρουσίαση με μια σύντομη αναφορά στη φιλοσοφία πάνω στην οποία υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την οργάνωση των ραντεβού εμβολιασμών. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις λεπτομέρειες του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών που ταυτόχρονα σέβεται απόλυτα και προστατεύει αποτελεσματικά τα προσωπικά τους δεδομένα.
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ» και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πνεύμα ηγεσίας που επέδειξε ως προς την υιοθέτηση και την υλοποίηση του πιστοποιητικού. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο τεχνικό κομμάτι του έργου, καθώς πρόκειται για «ένα σύνθετο τοπίο από διαφορετικά μητρώα, βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες». Όπως σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID «αποτελεί μια “ψηφιακή χορογραφία” μεταξύ πολλαπλών οργανισμών και κρατών – μελών με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε τη σπουδαιότητα των κοινών προδιαγραφών του πιστοποιητικού για όλα τα κράτη – μέλη και ανέλυσε την αρχιτεκτονική διασύνδεσης των ελληνικών πληροφοριακών συστημάτων που οδηγούν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID. Τέλος, παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο τόσο τη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού μέσω του gov.gr όσο και τον μηχανισμό ελέγχου της γνησιότητας και της ακρίβειάς του.
Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:
- έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ
- έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
- έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.
Ποια η μορφή του;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.
Πότε τίθεται σε εφαρμογή;
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.
Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.
Τα προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνει
Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.