Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικές δηλώσεις 2021 οδηγίες: Οι νέοι κωδικοί και οι φοροελαφρύνσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021 οδηγίες: Οι νέοι κωδικοί και οι φοροελαφρύνσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2021 οδηγίες: Όσα πρεπει να γνωρίζουμε πριν από το ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία

Νέοι κωδικοί, νέες φοροελαφρύνσεις, νέα φορολογική κλίμακα, πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης, απενεργοποίηση τεκμηρίων για πληττόμενους φορολογουμένους, κούρεμα του φοροπέναλτι 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου συνθέτουν το νέο τοπίο των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Οι πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξαν χθες το απόγευμα και θα παραμείνουν ανοιχτές με τα σημερινά δεδομένα έως τις 27 Αυγούστου 2021.

Πριν από το ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Νέοι μειωμένοι συντελεστές

Τα εισοδήματα του 2020 θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα που ενσωματώνει νέο συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος. Για εισοδήματα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 22%, για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 και μέχρι 30.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 28% από 29%, ενώ πάνω από 30.000 και μέχρι 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

Έκπτωση φόρου

Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 ευρώ έως 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά ή έχουν ένα έως τέσσερα προστατευόμενα παιδιά.

Απενεργοποίηση τεκμηρίων

Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι και ναυτικοί που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό Συν-Εργασία και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια γλιτώνουν φέτος από τον εφιάλτη των τεκμηρίων.

Αρκεί να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.

Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Τα τεκμήρια μειώνονται κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Ακύρωση πέναλτι για e-αποδείξεις

Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογουμένους που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον είναι πληττόμενοι από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) ή είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. Το φοροπέναλτι μειώνεται στο 11% από 22% για όσους έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος όσοι πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους καθώς το πρόστιμο θα επιβληθεί κλιμακωτά: 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που λείπουν έως το 20% του εισοδήματος και 11% για το ποσό που υπολείπεται και αντιστοιχεί πάνω από το 20% και έως το 30% του εισοδήματος.

Ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου

Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν κέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Χωρίς φόρο τα ανείσπρακτα ενοίκια

Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις