Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημήτρης Αβραμόπουλος: Συνέντευξη στην Alpha freepress
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Συνέντευξη στην Alpha freepress

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας βάζει την Ελλάδα σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει εφ’ όλης της ύλης στην «Alpha freepress». Σαφής και χωρίς περιστροφές μιλάει για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία, εν όψει μάλιστα της άφιξης την Δευτέρα Τσαβούσογλου στα Χανιά, καθώς και για την διαχείριση της πανδημίας.

Πώς κρίνετε τη γενικότερη στάση της Ένωσης έναντι της πανδημίας; Υπήρξαν καθυστερήσεις και πού οφείλονται;

«Είναι αλήθεια ότι η διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας έδειξε στο ξεκίνημά της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά. Υπήρξαν καθυστερήσεις, που οφείλονται εν πολλοίς και σε ανταγωνισμούς φαρμακευτικών βιομηχανιών, όπως και ευρωπαϊκών κρατών, στα οποία αυτές έχουν επενδύσει. Παράλληλα, καθυστέρησε ο κεντρικός συντονισμός ανάμεσα στα κράτη-μέλη, παρά τις επίμονες εισηγήσεις και προσπάθειες. Οι καθυστερήσεις αυτές καλύπτονται, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό από την ταχύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι, αν και καθυστέρησε, η Ευρώπη ανταποκρίνεται».

Εκτιμάτε πως η Ελλάδα χειρίστηκε με ορθολογικό τρόπο την κρίση της πανδημίας και τι θα μπορούσε ίσως να γίνει διαφορετικά;

«Η Ελληνική Κυβέρνηση κινήθηκε με ψυχραιμία, σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Όλοι οι δείκτες συγκριτικά με άλλες χώρες το επιβεβαιώνουν. Και ο ρόλος των πολιτών ήταν και παραμένει σημαντικός, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία στήριξαν έμπρακτα την εφαρμογή της πολιτικής που ακολουθείται. Ωστόσο, ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Κυβέρνηση και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο βαθμό υπευθυνότητας μέχρι να απομακρυνθεί από τη ζωή μας αυτή η απειλή».

 

 

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα στην εποχή μετά την πανδημία; Ποιες πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητας, προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και την κοινωνία με τρόπο ανθεκτικό και αποτελεσματικό;

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας βάζει την Ελλάδα σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας, τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου και ανοικτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας, το δυναμικό ζωντάνεμα του τουρισμού. Και βέβαια με τη διασφάλιση ενός αισιόδοξου και ασφαλούς μέλλοντος για τις νεώτερες γενεές, ανακόπτοντας το ρεύμα εξόδου και δημιουργώντας συνθήκες επιστροφής του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, που οι απανωτές κρίσεις ανάγκασαν να αναζητήσει αλλού ένα καλύτερο μέλλον. Το πιο σημαντικό επίτευγμα των σημερινών πολιτικών της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη, καθοριστική εξέλιξη για την ανασυγκρότηση της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία».

Υπάρχει κίνδυνος νέου μεταναστευτικού ρεύματος; Είναι η Ευρώπη έτοιμη;

«Οι πιο πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό αποδυναμώνουν τις δευτερογενείς ροές, δηλαδή την μετακίνηση των αφιχθέντων από τις χώρες πρώτης υποδοχής προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, με ανησυχεί ότι το Δουβλίνο, για το οποίο είχα πει ως Επίτροπος ότι έχει πεθάνει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, με την τελευταία πρόταση της Επιτροπής, ίσως να επανέλθει από την πίσω πόρτα, πράγμα το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερη πίεση στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Απαιτείται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση, μια στρατηγική για το μέλλον, ώστε να αποφευχθούν ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις. Από την μία πρέπει να ενεργοποιηθούν και πάλι οι νόμιμες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες σταμάτησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και από την άλλη να στηριχθούν, με ουσιαστικό τρόπο, οι αφρικανικές χώρες, ζητώντας τους να συνεργαστούν αποτελεσματικά, για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος είναι ουσιαστικός. Όταν λήξει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι αφίξεις. Και ερωτώ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη;».

Ποιο το σχόλιο σας για την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας;

«Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς τη γειτονική χώρα, ότι με εμάς μπορείτε να συνεννοηθείτε, αλλά αυτό προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό δεν υιοθετήθηκε από την άλλη πλευρά και άρχισαν οι αντεγκλήσεις και οι διεκδικήσεις. Επανέφεραν στο τραπέζι τα γνωστά ζητήματα, τα οποία, κατά καιρούς στο παρελθόν έχουν επανέλθει και τα οποία εμείς δεν συζητούμε. Γιατί η θέση της Ελλάδος είναι ξεκάθαρη. Το μόνο ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία είναι η διευθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών. Οι διμερείς διεθνείς διαφορές λύνονται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι ο απευθείας διάλογος, ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω διεθνούς διαιτησίας ή διεθνών δικαστηρίων, ο τρίτος είναι πόλεμος.

Το τελευταίο το αποκλείουμε. Από την ώρα που το αποκλείουμε, συζητάμε και θέτουμε και τους γείτονές μας προ των δικών τους ευθυνών. Είναι προς όφελος της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα είναι και ο διάδρομος μέσα από τον οποίο θα μπορέσει να πραγματώσει τους στρατηγικούς της στόχους, που από ότι βλέπω σιγά σιγά επανέρχονται για ενσωμάτωσή της στον ευρωπαϊκό κορμό».

Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις