Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσαβούσογλου Θράκη: «Πάω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου Θράκη: «Πάω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα»

Τσαβούσογλου Θράκη: Τι είπε λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αλεξανδρούπολη

Πριν από λίγο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία. Περίπου στις 11 ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε στο τουρκικό προξενείο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο της πόλης και μετά ένα μειονοτικό χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομοτηνή. Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

Πελώνη: «Ιδιωτική η επίσκεψη στη Θράκη»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε την Πέμπτη την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη και την χαρακτήρισε «ιδιωτική». «Η Ελλάδα είναι μία ανοικτή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες», συμπλήρωσε.

Πομάκοι Θράκης προς Τσαβούσογλου: «Είστε ανεπιθύμητος στα χωριά μας»

Παράλληλα. έντονες είναι οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «Persona non grata».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σαμπάχ: Τα 7 ζητήματα που θα θέσει ο Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Την ατζέντα που κουβαλάει στις βαλίτσες του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα αποκάλυψε την Παρασκευή η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια, μεταξύ των οποίων Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, μειονότητα.

Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η«Σαμπάχ», είναι:

ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο

Υφαλοκρηπίδα

Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη

Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις

Ζητήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη δυτική Θράκη

Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό (το δημοσίευμα αναφέρει λάθος Βρυξέλλες), όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Η παρουσία Τσαβούσογλου στη Θράκη κρίνει πολλά

Πληροφορίες από την Άγκυρα θέλουν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην επιθυμεί επανάληψη των όσων έγιναν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Νίκο Δένδια, στην Τουρκία. Εντούτοις, η επιλογή του κ. Τσαβούσογλου να μεταβεί στη Θράκη, συνοδεία δέκα δημοσιογράφων και αρκετών τηλεοπτικών καμερών, «θορύβησε» την ελληνική κυβέρνηση, η οποία άλλωστε έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αναμένει συγκεκριμένες πράξεις από την ‘Αγκυρα, προκειμένου να πειστεί για τις προθέσεις της. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αν το κλίμα δυναμιτιστεί, η Αθήνα να μην προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία και τις τελευταίες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ειδικά την επιλογή του να μεταβεί στην Αγία Σοφία και να διαβάσει στίχους από το Κοράνι, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, πάντως, σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», θέτει όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών, επιμένοντας στις θέσεις της τουρκικής πλευράς τόσο σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, όσο και το Κυπριακό, και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αγνόησε τις προσπάθειες της χώρας του για διάλογο, την περίοδο της κρίσης του Oruc Reis. Αναφορικά με το Καστελόριζο, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει ως «απλά παράλογη» την ελληνική θέση για την ΑΟΖ του νησιού, ενώ δηλώνει ανοικτός στο ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη.

Οι λόγοι που Αθήνα και Άγκυρα θέλουν χαμηλούς τόνους

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η «θετική ατζέντα» για την Τουρκία στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περνά μέσα από την αισθητή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ακριβώς αυτό το μήνυμα επανέλαβε και μέσα στην εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική», ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Παρά το χάσμα που υπάρχει στη δημόσια ρητορική των δύο πλευρών, από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και μετά τα διπλωματικά κανάλια μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας παραμένουν ανοικτά. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ, στην Καβάλα, με επίκεντρο θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν κατά την παρουσία του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα κινήσεις ικανές να ανεβάσουν δραματικά την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου αιφνιδιασμού. Στην παρούσα φάση, εκτιμάται ότι Αθήνα και Άγκυρα δεν έχουν κανένα λόγο να ανεβάσουν κι άλλο το θερμόμετρο. Αφενός, για την ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι χωρίς επεισόδια και εντάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον τουρισμό. Αφετέρου, η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση και ευελπιστεί να αντλήσει οφέλη από τη «θετική ατζέντα» στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος, κανένας από τους δύο ηγέτες δεν έχει συναντηθεί ακόμα με τον Τζο Μπάιντεν, η στάση του οποίου θα αποδειχθεί καθοριστική για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις