Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσαβούσογλου – Αθήνα: Επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά μετά τις… αγκαλιές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου – Αθήνα: Επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά μετά τις… αγκαλιές

Τσαβούσογλου - Αθήνα: Με ένα προσεκτικά φτιαγμένο βίντεο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποχαιρέτησε την Ελλάδα.

Ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις κατά την ιδιωτική επίσκεψή του στη Θράκη, στις οποίες έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» και «τουρκικά μειονοτικά Γυμνάσια», και μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, στην Αθήνα, του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέβασε ένα σύντομο βίντεο, διάρκειας ενός λεπτού και 39 δευτερολέπτων, στο οποίο κυριαρχούν στιγμιότυπα από την επίσκεψή του σε κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας, στην Κομοτηνή, με τις φωτογραφίες του με τους ψευτομουφτήδες να κυριαρχούν.

Το βίντεο του Τούρκου ΥΠΕΞ

Ωστόσο, σε αυτό το βίντεο-απολογισμό από την επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα περί «τουρκικής μειονότητας», όπως είχε «τουιτάρει» κατά την διάρκεια της ιδιωτικής του επίσκεψης στην Θράκη, αμέσως μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα.  Αναφέρεται στις διαφορές που υπάρχουν με την ελληνική πλευρά και μάλιστα τονίζει ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα θα πρέπει να συνεχιστούν υπό τους όρους καλής γειτονίας και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, θέμα που εξ αρχής είχε θέσει επί τάπητος η ελληνική μεριά.

Στην αρχή του βίντεο, αναφέρει ότι είναι χαρούμενος που επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από πέντε χρόνια, ενώ προς το τέλος επισημαίνει ότι ο 63ος γύρος των διερευνητικών θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Στο βίντεο ακούγεται να λέει ότι υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα πάνω σε 25 σημεία, ενώ εστίασε στα κοινά πιστοποιητικά εμβολιασμού για να τονίσει ότι θα ενισχυθεί ο τουρκικός τουρισμός.

Διπλωματικές πηγές: Τέθηκαν επί τάπητος casus belli, παραβιάσεις, μεταναστευτικό και Κυπριακό

Το φιλικό κλίμα των συναντήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα – όπως το μεταφέρουν τόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών – δεν εμπόδισε την ελληνική πλευρά να θέσει όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων: από την απειλή του casus belli μέχρι την ισχύ του Δικαίου της Θάλασσας. Και από το παράνομο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης μέχρι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο casus belli εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε, όπως επισημαίνουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές, το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία. Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπως κάνουν γνωστό οι διπλωματικές πηγές. Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται.

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας. Πάντως κατά τις διπλωματικές πηγές οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα.

Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, αναφέρουν συγκεκριμένα και προσθέτουν πως ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Επισήμανε δε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

https://www.youtube.com/watch?v=7h-uCsCGEho

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις