Τι να φτιάξω με μπανάνες: 6 τρόποι για να τις αξιοποιήσετε
Καμιά φορά μας ξετρελαίνει να ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ και «ξεφεύγουμε» αγοράζοντας πολλά που δε χρειαζόμαστε. Αν είσαι από αυτούς που πήραν καμιά δεκαριά τσαμπιά μπανάνες και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις σου έχουμε τη λύση. Οι μπανάνες είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα, αφού ταιριάζουν σχεδόν σε ό,τι έχει να κάνει με γλυκό, επιδόρπιο, πρωινό και δεκατιανό γεύμα. Δεν είναι όμως από τα φρούτα που «κρατάνε» και πολύ, οπότε παίρνουν γρήγορα ένα καφετί χρώμα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε καταναλώνονται. Ένα tip για να μη σου μαυρίζουν γρήγορα οι μπανάνες είναι αλουμινόχαρτο στην αρχή του τσαμπιού. Κόψε ένα κομμάτι και τύλιξε το σημείο. Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις με τις μπανάνες που περίσσεψαν.
1. Φτιάξε τα πιο νόστιμα και γλυκά smoothies
Μπορεί να λατρεύεις ήδη τα smoothies με βασικό συστατικό την μπανάνα. Μπορείς ωστόσο και εσύ να φτιάξεις βελούδινα και κρεμώδη smoothies, τόσο που να δυσκολεύεσαι να τα ρουφήξεις με το οικολογικό καλαμάκι σου, είναι να χρησιμοποιήσεις παγωμένες, υπερώριμες μπανάνες. Ξεφλούδισε τις μπανάνες, κόψτες στη μέση ή σε χονδρές φέτες και φύλαξέ τες αεροστεγώς καλυμμένες στην κατάψυξη. Πέτα μισή ή μία παγωμένη μπανάνα στο επόμενο Banana Lassi ή στο σοκολατένιο milkshake σου και θα με θυμηθείς. Άσε που επειδή οι ώριμες μπανάνες είναι πιο γλυκές μπορείς να μειώσεις ή να παραλείψεις εντελώς οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία θα έβαζες στο smoothie σου!
2. Κέικ μπανάνας
Είτε κέικ είτε banana bread, εξαρτάται η ονομασία από το πώς θα το χεις πετύχει εδώ κι εκεί. Μα υπάρχει πιο νόστιμη “δεν πετάμε τίποτα” συνταγή; Δυσκολεύομαι να την βρω. Το κέικ μπανάνας είναι το ντένιμ των κέικ: casual, πάντα νόστιμο και ικανοποιητικό χωρίς να φωνάζει “επιδόρπιο!”, δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι και μπορείς να το φας όλες τις ώρες: από το πρωί μέχρι το βράδυ (τότε που χτυπούν οι μεταμεσονύχτιες λιγούρες). Αν έχεις γινωμένες μπανάνες, αλλά θέλεις να φτιάξεις το κέικ μπανάνας μελλοντικά, μπορείς να καταψύξεις τις μπανάνες (μισές, σε φέτες ή πολτοποιημένες) όπως ανέφερα παραπάνω. Όταν έρθει η ώρα του κέικ, θα τις βγάλεις από κατάψυξη και σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμες προς χρήση!
3. Υποκατάστατο αυγού
Αν δεν σκοπεύεις να φτιάξεις το μπανανοκέικ με πρωταγωνιστή τη μπανάνα, αλλά ένα άλλο οποιοδήποτε κέικ και 1) έχεις ξεμείνει από αυγά ή 2) δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυγά (γιατί έχεις αλλεργία, είσαι vegan κ.λ.π.). Σχετικά με τις αντικαταστάσεις υλικών, μπορείς για κέικ και brownies να χρησιμοποιήσεις 1/2 μπανάνα πολτοποιημένη + 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ για κάθε 1 αυγό που ζητά η συνταγή σου, έχοντας όμως πάντα στο νου σου ότι η γεύση και η υφή της μπανάνας θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν “κλέψει” την παράσταση.
4. Παγωτό μπανάνα
Βάλε στην κατάψυξη όσες ώριμες μπανάνες σου έχουν ξεμείνει (σε φέτες, για πιο γρήγορα). Μετά βάλτες στο blender ή στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με λίγο μέλι ή ζάχαρη, λίγο κακάο (αν είσαι της σοκολάτας) ή κάποιο μυρωδικό (βανίλια ή κανέλα) ή ακόμα και λίγο φυστικοβούτυρο/ταχίνι/αμυγδαλοβούτυρο και χτύπα τες μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές και αφράτο. Δε θα πιστεύεις ότι το παγωτό που τρως δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή άλλα ζωϊκά προϊόντα.
5. Αγαπημένα και πανεύκολα pancakes χωρίς γλουτένη
Ουσιαστικά μιλάμε για υγιεινά pancakes με 2, ναι 2 υλικά: μπανάνες και αυγά. Πως θα τα φτιάξεις; Πολτοποίησε πολύ καλά, με πιρούνι, 1 μεγάλη υπερώριμη μπανάνα. Πρόσθεσε 2 αυγά και ανακάτεψέ τα καλά, πάλι με το πιρούνι, μέχρι να ομογενοποιηθούν με τον πολτό μπανάνας σε πηχτό αλλά ρευστό μείγμα. Ζέστανε λίγο βούτυρο ή λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίξε 2 κουταλιές από το μείγμα για το κάθε pancake. Άστο να τηγανιστεί από τη μια πλευρά για 1‘, γύρνα το προσεκτικά από την άλλη με μια σπάτουλα και τηγάνισέ το για άλλο 1 λεπτό, ή μέχρι να πάρει χρώμα. Επανάλαβε την διαδικασία για όλο το μείγμα και θα καταλήξεις με 6-8 μικρά pancakes, που μπορείς να σερβίρεις με μέλι/μαρμελάδα/ξηρούς καρπούς/φρέσκα φρούτα/πραλίνα φουντουκιού κ.λ.π.