Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στο εξώφυλλο του Ιουλίου η βρετανική Vogue, το κορίτσι – γυναίκα που στα μόλις 23 χρόνια του έχει ζήσει ήδη πολλές ζωές. Κάτοχος Νόμπελ, ακτιβίστρια, συγγραφέας, ακάματη θιασώτης της μόρφωσης των κοριτσιών, απόφοιτη της Οξφόρδης μα πάνω απ’ όλα επιζήσασα: Το 2012, η Μαλάλα, όσο ήταν μαθήτρια ακόμα, έπεσε θύμα της μισαλλοδοξίας των Ταλιμπάν, την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Κατάφερε να βγει ζωντανή κι έκτοτε αφιερώθηκε στις σπουδές, τον ακτιβισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ξέρω τη δύναμη που έχει στην καρδιά ένα νεαρό κορίτσι» λέει η Μαλάλα αναφερόμενη σε νεαρές ακτιβίστριες όπως η Γκρέτα Τούμπεργκ και η Έμα Γκονζάλες – Πηγή φωτογραφίας: Nick Knight/Vogue
Η Μαλάλα έγινε στα 17 της η νεότερη νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. «Ξέρω τη δύναμη που έχει στην καρδιά ένα νεαρό κορίτσι» λέει η ίδια αναφερόμενη σε νεαρές ακτιβίστριες όπως η Γκρέτα Τούμπεργκ και η Έμα Γκονζάλες. Το αφιέρωμα της Vogue επικαλείται δηλώσεις διάσημων «θαυμαστών» της, όπως η Μισέλ Ομπάμα που την αποκαλεί «πραγματικά απίθανη» και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ που την εγκωμιάζει λέγοντας πως «δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος άλλος σαν κι αυτήν». «Πρόκειται για σύμβολο κουλτούρας για εμάς τους Παστούν» λέει, αναφερόμενη στη μαντήλα που φορά η εθνοτική ομάδα των σουνιτών από όπου κατάγεται.
Ο εκπληκτικός λόγος που έβγαλε όταν κατέκτησε το νόμπελ
Η ξεχωριστή φωτογράφισή της
Ο φωτογραφικός φακός του Νικ Νάιτ, αποθέωσε την 23χρονη ακτιβίστρια που πρωταγωνιστεί στο εξώφυλλο φορώντας ένα φλογερό κόκκινο φόρεμα της Στέλα Μακάρτνεϊ και τη μαντήλα της. Σε άλλη φωτογραφία, εμφανίζεται με επίσης κόκκινο φόρεμα και λινό παντελόνι συνοδευόμενο από μπλε μαντήλα, της Ουρουγουανής σχεδιάστριας Γκαμπριέλα Χιρστ. «Πρόκειται για σύμβολο κουλτούρας για εμάς τους Παστούν» λέει, αναφερόμενη στη μαντήλα που φορά η εθνοτική ομάδα των σουνιτών από όπου κατάγεται. «Οι μουσουλμάνες ή τα κορίτσια Παστούν ή οι Πακιστανές, όταν ακολουθούμε την παραδοσιακή ενδυμασία, θεωρούμαστε καταπιεσμένες ή χωρίς φωνή ή με ζωή υπό την πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλους πως μπορείς να έχεις τη δική σου φωνή ζώντας με την κουλτούρα σου και μπορείς να έχεις ισοτιμία μέσα στον πολιτισμό σου» λέει η ίδια.