Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς καθαρίζω το σίδερο από άλατα: Ο σωστός τρόπος για να μη το χαλάσετε
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς καθαρίζω το σίδερο από άλατα: Ο σωστός τρόπος για να μη το χαλάσετε

Πώς καθαρίζω το σίδερο από άλατα: Κάντε το σαν καινούριο εσωτερικά και εξωτερικά

Ακόμη και τα “μεγαλύτερα” brand στα σίδερα για τα ρούχα το παθαίνουν και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν το σίδερό σας έχει βουλώσει από τα άλατα και δεν βγάζει ατμό πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα! Το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό, όταν το σίδερο αφήνει κίτρινες “στάμπες” πάνω στα ρούχα ή έχουμε την αίσθηση πως κολλάει. Τότε είναι η ώρα να το καθαρίσουμε. Μην καταφύγετε αμέσως στη λύση του σκληρού νερού.  Η διαδικασία αυτή, έχει αποδειχθεί, ότι προκαλεί πρόβλημα μετά από κάποιο καιρό. Υπάρχει ένα κόλπο που θα σας βοηθήσει χωρίς μάλιστα  να “αδειάσει” τις τσέπες σας. Δείτε πώς να απαλλάξετε το σίδερό σας από τα άλατα από το εσωτερικό του με λευκό ξύδι. Εγγυημένα αποτελέσματα!

-Για αφαλάτωση σίδερου με “σπιτικό” τρόπο κάνετε τα εξής:

-Γεμίστε το σίδερο με λευκό ξύδι και απιονισμένο νερό σε ίσα μέρη. Το γέμισμα θέλουμε να φτάσει λίγο πάνω από τη μέση.

-Φροντίστε η θερμοκρασία να είναι μέτρια προς υψηλή και θέστε σε λειτουργία για 3 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί η συσκευή.

-Ενεργοποιήστε με το κατάλληλο κουμπί τον ατμό και σιδερώστε ένα παλιό ρούχα. Συνεχίστε μέχρι να εξατμιστεί όλο το μείγμα νερού-ξυδιού.

-Αφού εξατμιστεί όλο το νερό περιμένετε να κρυώσει το σίδερο και γεμίστε μόνο απιονισμένο νερό αυτή τη φορά. Στη συνέχεια ξανά ενεργοποιήστε το και αφήστε να εξαερωθεί, έως ότου απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τη δράση του λευκού ξυδιού

Μπορεί συχνά να το αψηφούμε, αλλά η αφαλάτωση στο σίδερο κρίνεται αναγκαίο να γίνεται κάθε 2 με 3 μήνες, αναλόγως του πώς και πόσο το χρησιμοποιούμε. Πέρα από το εσωτερικό καθάρισμα μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και την εξωτερική πλάκα που συχνά μαυρίζει και κολλάει.

Δείτε πώς να καθαρίσετε την πλάκα στο σίδερο:

Η πιο αποτελεσματική λύση είναι ο συνδυασμός του υγρού πιάτων με το ξύδι. Μην χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα μαγειρικής ή οδοντόκρεμα, γιατί κάτι τέτοιο ίσως ότι φράξει τις τρύπες από όπου βγαίνει ο ατμός.

Διαλύστε 3 κουταλιές ξύδι με μία κουταλιά υγρό πιάτων και ανακατέψτε. Με ένα μαλακό σφουγγάρι περάστε το μείγμα πάνω στην πλάκα του σίδερου τρίβοντας ελαφρά. Επαναλάβετε ξανά και ξανά, μέχρι να καθαρίσει το σίδερό μας τελείως. Σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, ξεβγάλτε το μείγμα με τη. Σημαντικό είναι να φροντίσετε η  “σπογγοπετσέτα” να έχει στραγγισθεί πλήρως. Δεν πρέπει να “εισβάλει” ούτε λίγο η υγρασία στο εσωτερικό. Αν εντοπίσθηκε πρόβλημα στην έξοδο του ατμού μετά τον καθαρισμό, ελέγξτε τις τρύπες στην πλάκα, καθώς μπορεί να έχουν βουλώσει από τα άλατα. Με μια μπατονέτα μπορούμε να φτάσουμε καλύτερα στο εσωτερικό τους και να απομακρύνουμε τη συσσωρευμένη βρωμιά χρησιμοποιώντας και πάλι το παραπάνω μείγμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις