Ένας πρώην εκβιαστής και κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού περιγράφει στον ΣΚΑΪ την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της νύχτας, με τα συνεχόμενα “συμβόλαια θανάτου” το τελευταίο διάστημα. “Θα συνεχιστεί δυστυχώς γιατί υπάρχουν κάποια άτομα ακόμη τα οποία βάσει άλλων ομάδων πρέπει να φύγουν από τη μέση για να αναλάβουν οι καινούριες ομάδες γιατί έχει μικρύνει η πίτα γενικά στη νύχτα, στο λαθρεμπόριο, σε οτιδήποτε παρόμοιο γίνεται, ναρκωτικά, όπλα. Οπότε υπάρχει συνέχεια. Εξάλλου έχουν γίνει και απόπειρες σε άτομα που την έχουν γλιτώσει”. “Οι νεότεροι θέλουν να πάρουν τη θέση των παλιών. Έχει μικρύνει η πίτα και οι νεότεροι δεν αρκούνται σε αυτά που έχουν πλέον γιατί δεν είναι αρκετά μεγάλο το μεροκάματο, που λένε και στην πιάτσα. Οπότε θα συνεχίσουν μέχρι να βγάλουν τους μεγαλύτερους. Όπως γίνεται κάθε φορά όπως είχε γίνει και πριν λίγα χρόνια, αυτά ανακυκλώνονται.”
“Από 50, 100, 150.000” οι ταρίφες
Μιλάει ακόμη και για τις ταρίφες των εκτελέσεων.
“Επιστρατεύονται εκτελεστές από το εξωτερικό με μεγάλα βέβαια ποσά με ειδικά σχεδιασμένη αποστολή γιατί είναι πιο δύσκολη η περίπτωση και είναι και μεγάλα τα ποσά εκεί”. “Από 50, 100, 150.000” είναι οι ταρίφες των εκτελεστών. “Πολλές φορές έχουν πληροφορίες οι ποινικοί τις οποίες δεν μπορείς να τις μάθεις αν δεν έχεις διασυνδέσεις με την αστυνομία. Τους δίνουν δουλειές για να κάνουν κάποια μεγαλύτερη δουλειά. Γενικότερα. Το κακό είναι ότι φτάνει και σε υψηλόβαθμους”.
“Εννοείται πως φοβάμαι γιατί αυτές οι ομάδες είναι σκληρές και δύσκολες. Δεν υπολογίζουν. Μπορούν να ανακατέψουν εσένα, την οικογένειά σου, τους πάντες”. Ο πρώην κρατούμενος αναφέρεται ακόμη και στα κυκλώματα που πουλάνε προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά τα οποία είναι έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή για το χειρότερο σενάριο. “Οι πιο διακριτικοί και εμφανίσιμοι είναι διακριτικοί στο μαγαζί, τύπου πελάτες ή υπεύθυνοι, και η ομάδα είναι στα γύρω στενά σε περίπτωση που γίνει κάποια μεγάλη συμπλοκή -όπως γίνεται σε μαγαζιά που έχουν κλαμπ- ώστε να προστατεύσουν την ομάδα άμεσα. Είτε με ξυλοδαρμό είτε και με χειρότερα μέσα.”
Ο ίδιος είχε συλληφθεί για εκβιασμούς. “Είχα μπλέξει με μία παρέα, στην αρχή δεν ήταν ομάδα. Από… χαβαλέ, έγινε λίγο πιο σκληρό το πράγμα, μέχρι που συλληφθήκαμε και μετά το σταματήσαμε. Βασικά όχι όλοι. Οι περισσότεροι”. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει συνολικά 22 δολοφονίες ενώ οι πέντε από αυτές έγιναν τους τελευταίους πέντε μήνες.
Οργανωμένο έγκλημα Ελλάδα;
Η δημιουργία μιας ενιαίας ομάδας αστυνομικών που θα εντατικοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης του πληροφοριακού και ερευνητικού δικτύου βρίσκεται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πρόκειται για τη λεγόμενη task force της ΕΛΑΣ με «συνένωση» 9 υπηρεσιών – Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δι.Δ.Α.Π.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήμα Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του καναλιού, η συγκεκριμένη ομάδα κρούσης θα μπορεί να αντλεί επαφές και πληροφορίες που αφορούν υπόπτους από social media.
https://www.youtube.com/watch?v=wiY5w98BprE
Βίντεο απο Star: Ετοιμάζουν ισχυρό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα | Οι έρευνες για Καραϊβάζ/Μπερδέση
Παράλληλα βασικός στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας δεδομένων αλλά και μια αποτελεσματική υπηρεσία προστασίας μαρτύρων, ώστε οι τελευταίοι να μην απειλούνται όταν καταγγέλλουν υποθέσεις που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρείται να αλλάζουν καταθέσεις στην ακροαματική διαδικασία. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η ελληνική μαφία «μετακομίζει» σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, με στόχο τα τουριστικά έσοδα μετά το lockdown. Πρόσφατα δημιουργήθηκε Αστυνομική Διεύθυνση Μυκόνου με μετακίνηση αστυνομικών και τοποθέτηση καμερών, ενώ η μεθοδολογία «ακολούθα το χρήμα» και συγκεκριμένα το μαύρο χρήμα που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος θα αποτελέσει τακτική της αστυνομίας το επόμενο διάστημα.