Η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G7) κατέληξε σε μία «ιστορική», όπως χαρακτηρίζεται, συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. «Μετά από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να είναι προσαρμοσμένο στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», είπε ο κ. Σούνακ. Όπως μεταδίδει το BBC, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντώνται στο Λονδίνο, συμφώνησαν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου της τάξεως του 15%.
Η απόφαση μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κυβερνήσεις, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συμφωνία (από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία) θα ασκήσει πίεση και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο. Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα συνεδριάζει η G20.
Ποιοι επηρεάζονται
Μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται από την απόφαση είναι οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Amazon, η Google και το Facebook. Η συμφωνία στοχεύει στο να τερματίσει μια δεκαετή «κούρσα προς το ναδίρ» (race to the bottom) κατά την οποία οι χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν τις μεγάλες πολυεθνικές με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές. Αυτό, με τη σειρά του, κόστισε στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, η έλλειψη των οποίων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τώρα που χρειάζονται επειγόντως τα κεφάλαια για να πληρωθεί το τεράστιο κόστος στήριξης των οικονομιών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τελικής συμφωνίας που περιήλθε σε γνώση του Reuters, οι υπουργοί της G7 δήλωσαν ότι δεσμεύονται σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο «τουλάχιστον 15%». Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να κινηθούν προς την κατεύθυνση να υποχρεώσουν τις εταιρείες να δηλώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με ένα πιο τυποποιημένο και συγκρίσιμο τρόπο, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αποφασίσουν πιο εύκολα εάν θα τις χρηματοδοτήσουν.
Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Θετικές αντιδράσεις από Google, Facebook
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των Google και Facebook στην ιστορική συμφωνία.
«Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανέντα.
Από την πλευρά της η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της G7 και αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη, είπε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ.
«Το Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδα των 7. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη», έγραψε ο Κλεγκ στο Twitter.
Χαιρετίζουν τη συμφωνία Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ
«Έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει με την παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση ενός παγκόσμιου συμφώνου τον επόμενο μήνα, στοχεύει στο να τερματίσει μια δεκαετία κατά την οποία χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 15%, πάνω από το επίπεδο σε χώρες όπως η Ιρλανδία, αλλά κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο στις G7. Οι υπουργοί συναντήθηκαν δια ζώσης στο Λονδίνο για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε «αφετηρία» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω. «Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση. «Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο κ. Σολτς.
Ενστάσεις Ιρλανδίας
Η όποια οριστική συμφωνία για την μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών εταιρικής φορολόγησης θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. «Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής», έγραψε στο Twitter ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ότι μια συμφωνία κινδυνεύει να πλήξει τον ελκυστικό χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12,5% της χώρας.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έλαβαν σήμερα μια «σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για να δοθεί ένα τέλος στην «εξίσωση προς τα κάτω» της φορολόγησης εταιρειών.