Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μπαλάσκας – δηλώσεις για Δικαιοσύνη: Εισαγγελική έρευνα για όσα είπε ο συνδικαλιστής
ΕΛΛΑΔΑ

Μπαλάσκας – δηλώσεις για Δικαιοσύνη: Εισαγγελική έρευνα για όσα είπε ο συνδικαλιστής

Μπαλάσκας - δηλώσεις για Δικαιοσύνη: Η ανάρτησή του

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ Σταύρου Μπαλάσκα σε τηλεοπτική εκπομπή. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάσκας είχε αναφέρει ότι «η αστυνομία συλλαμβάνει και η Δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους τους εγκληματίες», ενώ είχε κάνει λόγο για παραδικαστικό κύκλωμα. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στην  Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την διενέργεια  προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα υποστήριξε ο συνδικαλιστής. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων που σχολίασε μεταξύ άλλων ότι:

«Οι απαράδεκτες καταγγελίες εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας περί παραδικαστικών κυκλωμάτων και διεφθαρμένων δικαστικών, όσο δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, αποτελούν επιβεβαίωση της διαρκούς κατάπτωσης του δημόσιου λόγου ο οποίος έχει υποκατασταθεί από συνθήματα και συκοφαντίες αγαπημένων καλεσμένων των Media. Η ανεύθυνη χυδαιότητα τέτοιων εκπροσώπων της Αστυνομίας έχει ως όριο την αναζήτηση των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών τους».

Οι δηλώσεις Μπαλάσκα

Ο Σταύρος Μπαλάσκας μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», αναφέρθηκε στην μεταχείρισης των κακοποιών από την Δικαιοσύνη. «Το πρόβλημα δεν είναι η Αστυνομία που τους πιάνει και τους παραπέμπει. Η Δικαιοσύνη είναι το πρόβλημα. Εκεί χρειάζεται να ρυθμιστούν κάποια πράγματα. Ας βγάλουν το ματάκι τους πάνω από την Αστυνομία. Το πρόβλημα είναι οι ποινές, αποφάσεις, δικαστικοί, παραδικαστικά. Εκεί γίνεται ένας κουβάς ολόκληρος και μέσα στον κουβά υπάρχει… Ας πάψουν να ασχολούνται με το δικό μας υπουργείο, και ας αρχίσουν να ασχολούνται με ένα άλλο υπουργείο. Δεν φταίμε εμείς συνέχεια. Εμείς τους πιάνουμε, τους δίνουμε στη Δικαιοσύνη, τους δίνουμε φακέλους, τους λέμε που είναι, πόσο μπήκαν μέσα, το παρελθόν τους, το μέλλον τους, τα λέμε» τόνισε ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ.

Και συνέχισε: «Χθες ένας δημοσιογράφος σε συνέντευξη μου είπε ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι αστυνομικοί ή αστυνομικοί που απειλούνται και φοβούνται. Βεβαίως υπάρχουν αστυνομικοί που είναι διεφθαρμένοι ή φοβούνται. Αλλού δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Στην Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Στο νοσοκομείο που πήγα το παιδί μου για εγχείρηση και μου ζήτησαν 400 ευρώ φακελάκι δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Μόνο οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι; Άλλοι δεν υπάρχουν που να τους φοβούνται και να βγάζουν ευνοϊκές αποφάσεις ή κάτι άλλο;».

Η απάντησή του

Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μπαλάσκας υποστηρίζει πως αναφέρθηκε σε υποθέσεις που διερευνώνται ή διερευνήθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη στο παρελθόν και αποτέλεσαν το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» και πως δεν έκανε κανένα σχόλιο που να θίγει πρόσωπα ή θεσμούς. «Δεν έχω στοιχεία για καμία άλλη υπόθεση που να αφορά Δικαστές ή Εισαγγελείς, σε σχέση με “παραδικαστικό κύκλωμα”. Αν είχα, θα ήμουν ο πρώτος που θα προσέτρεχα στους αρμοδίους φορείς» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ακόμη, υποστηρίζει πως οι πρόσφατες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχουν αποτελέσει μέρος του δημόσιου διαλόγου και πως έχουν στηλιτευτεί από διάφορους παράγοντες. «Η τοποθέτησή μου δεν είχε καμία άλλη ερμηνεία πέραν αυτού. Εκφράζοντας την προσωπική άποψή μου, αλλά και την άποψη αρκετών Συναδέλφων μου, τοποθετήθηκα επί του θέματος της “ελάφρυνσης” των ποινών και την έκτισή τους, σε διάφορα αδικήματα, γεγονός που είναι γνωστό ότι απασχολεί όλη την κοινωνία« σημειώνει. Ξεκαθαρίζει δε πως καμία μομφή δεν ήθελε να προσδώσει προς οιονδήποτε και ειδικά προς τους Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις