Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Μπόνους” στους εμβολιασμένους για να πειστούν οι διστακτικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Μπόνους” στους εμβολιασμένους για να πειστούν οι διστακτικοί

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Με το βλέμμα όλων στραμμένο στη συλλογική προσπάθεια να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί και στην Ελλάδα ένα από τα αποκαλούμενα «προνόμια» για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού όπως αποκάλυψες χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών Υγείας. Η κυρία Θεοδωρίδου ερωτηθείσα για το αν θα ισχύσει και στην Ελλάδα η σύσταση διεθνών οργανισμών που λέει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα κάνουν τεστ ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο αν έχουν συμπτώματα, τόνισε ότι θα ισχύσει και στην χώρα μας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που έχουν κάνει μόνο την μία δόση του εμβολίου και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα χρειάζεται να κάνουν ούτε self test.

«Το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν, ότι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς. Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντως πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ούτως ώστε να μη δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης», απάντησε συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου.

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Τι γίνεται αν πλήρως εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Όπως εξήγησε, τα άτομα «που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη». «Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση», τόνισε και επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει γιατί «θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».

Στο ζήτημα των προνομίων για τους πλήρως εμβολιασμένους αναφέρθηκε και ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή «έχει ανοίξει» και «αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ενταθεί». «Αυτό θα πρέπει να γίνει στη φάση όμως που έχουμε πλήρη επάρκεια εμβολίων και όλοι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν και να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση όσον αφορά να μπουν και να βρουν ένα ραντεβού», σημείωσε ωστόσο.

Προνόμια για τους εμβολιασμένους συζητούν Πολιτεία και λοιμωξιολόγοι

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Παράθυρο’ και από Στέλιο Πέτσα

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό «παράθυρο« για προνόμια σε εμβολιασμένους είχε αφήσει αρχικά την Κυριακή ο Στέλιος Πέτσας. «Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, o Στέλιος Πέτσας, αναζωπυρώνοντας ξανά τη συζήτηση.

Ο Στέλιος Πέτσας, μάλιστα, έφερε και παράδειγμα προνομίων που θα μπορούσαν να δοθούν, όπως η μεγαλύτερη κίνηση εντός κι εκτός επικράτειας και η δυνατότητα επίσκεψης σε χώρους που τώρα είναι κλειστοί. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Πελώνη: Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι «η συζήτηση που αφορά μεγαλύτερες διευκολύνσεις και ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί είναι μια συζήτηση που γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς οι οποίοι αξιολογούν και τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν μπορεί ωστόσο να είναι μια συζήτηση που θα λάβει σάρκα και οστά πρακτικά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού».

Αυτό που ζυγίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα όποια προνόμια να μην οδηγούν σε διαχωρισμό των πολιτών σε δύο κατηγορίες και μελετούν τρόπους οι «αυξημένες δυνατότητες» των εμβολιασμένων να λειτουργούν περισσότερο ως κίνητρο για όσους δεν προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Στα όσα συζητούνται περιλαμβάνεται η δυνατότητα όσοι έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση εντός της επικράτειας, η πρόσβαση σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά το χειμώνα και η συμμετοχή σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά γεγονότα.

Τζανάκης: Ποια θα είναι στην πράξη τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τα προνόμια θα επιβληθούν από τον νέο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, ο οποίος θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της υγειονομικής θωράκισης των πληθυσμών από τον κίνδυνο της πανδημίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που εξασφαλίζει ο πλήρως εμβολιασμένος και με το οποίο μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να υποβληθεί σε PCR ή rapid test, είναι ένα πρώτο παράδειγμα. Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως ανακοίνωσε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Θεοδωρίδου, δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ, ούτε θα μπαίνουν σε υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών, όταν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξηγεί: “Εξ αντικειμένου η ίδια η ζωή θα καθορίσει τα πράγματα τελείως διαφορετικά για τους εμβολιασμένους, από τους ανεμβολίαστους. Δηλαδή, οι αεροπορικές εταιρείες προφανώς θα δώσουν το «ελεύθερο» στους εμβολιασμένους. Προφανώς ένας εμβολιασμένος μπορεί να βρεθεί με άλλους εμβολιασμένους σε ένα meeting σε μια κλειστή αίθουσα χωρίς προφυλάξεις, κάτι που δεν θα μπορεί ένας ανεμβολίαστος να κάνει. Δηλαδή η ίδια η πραγματικότητα θα καθορίσει μια διαφορετική λειτουργικότητα για τους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους”, λέει και συμπληρώνει ότι μπορεί να μην χρειαστούν καν ανακοινώσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις:

“Και μέτρα να μην παρθούν και κυβερνητικές αποφάσεις να μη ληφθούν και νόμοι να μην γίνουν, αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων και γίνεται ήδη. Σε μια σειρά από πράγματα, δεν γίνεται μόνο τώρα”.

Τζανάκης: Το θέμα της δημόσιας Υγείας δεν είναι θέμα προνομίων

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Τζανάκη τα μέτρα δύο ταχυτήτων δεν έχουν σκοπό να στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά μόνο πρακτική σημασία. Είναι θέμα υγειονομικής ασφάλειας, όπως λέει, και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα: “Προσλαμβάνεται κάποιος πιλότος ο οποίος δεν έχει καλή όραση ή είναι ψυχικά άρρωστος; Όχι. Προσλαμβάνεται κάποιος σεφ, μάγειρας ή σερβιτόρος αν δεν έχει κάνει μια σειρά από εξετάσεις και δεν είναι ελεύθερος από μια σειρά από λοιμώδη νοσήματα;

Όχι. Μπορεί ένας με ανοιχτή φυματίωση να ταξιδέψει με το αεροπλάνο; Όχι. Πρέπει να ταξιδέψει με ειδικές συνθήκες. Και είπα μερικά ακραία παραδείγματα για να σας δώσω να καταλάβετε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας, δεν είναι θέμα προνομίων. Είναι θέμα ασφάλειας του ίδιου του κοινωνικού συνόλου. Συνεπώς, στα θέματα δημόσιας ασφαλείας, δημόσιας υγείας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου δεν χωράνε προνόμια και διακρίσεις. Είναι μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας” επισημαίνει.

Η ανακοίνωση της τράπεζας 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των εργαζομένων μεγάλης τράπεζας, που ζητούν από τη διοίκηση να λάβει αυστηρά μέτρα έναντι των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους, ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, τονίζει: “Όλες αυτές οι κοινωνικές και λοιπές αντιθέσεις θα αμβλυνθούν, αν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και πάψει όλη αυτή η συζήτηση και η ανασφάλεια που νοιώθουμε. Όπως οι ανεμβολίαστοι διατείνονται ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μην εμβολιαστούν διότι το σώμα τους είναι δικό τους κλπ, καθ’ όμοιο τρόπο και οι εμβολιασμένοι σκέφτονται κι αυτοί, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν την υγεία τους. Δεν μπορούμε να το δούμε διαφορετικά. Όσο περισσότερο μένουμε αμφιταλαντευόμενοι για το εάν θα πρέπει να εμβολιαστούμε ή όχι, τόσο θα οξύνονται κι αυτές οι κοινωνικές και ψυχολογικές αντιθέσεις”, σημειώνει ο ίδιος και καταλήγει:

“Είναι εκ των πραγμάτων λοιπόν δεδομένο ότι η ζωή θα επιβάλλει μια διαφορετική λειτουργικότητα και κινητικότητα στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Τώρα αν αυτά τα ονομάσουμε “προνόμια” τώρα εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει η λέξη. Και ούτε πρέπει να γενικεύσουμε τα πράγματα σ’ αυτόν τον βαθμό”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις