Φίλης ΣΥΡΙΖΑ - ΜεΡΑ25: Κριτική για Ταμείο Ανάκαμψης
Ναι σε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά όχι σε μεταγραφές, όπως αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επικρίνοντας τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να κάνει διεύρυνση παίρνοντας στελέχη από το ΚΙΝΑΛ. «Ο κ. Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο με την οποία μία προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο. Είμαστε ανοικτοί, και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι σε μεταβατική φάση, δεν έχει διευκρινίσει τι θέλει ακριβώς – αν θέλει να πάει από δω ή από κει» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ. Φίλης, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος σε μεταγραφές, με αφορμή αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος μεταπήδησε πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν κάνω κρίση για ένα – ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή. Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ένα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.
Κριτική για Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ.Φίλης άσκησε κριτική και για το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τα χρήματα πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκε πολύ λίγο στη Βουλή, ενώ σε άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη υπήρξε διεξοδική συζήτηση.
Έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να φτιαχτεί ένα όργανο παρακολούθησης της εκτέλεσης του Ταμείου, διακομματικό όργανο, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ευρωβουλή. Η αντίληψη της κυβέρνησης, βγαίνει και από την έκθεση Πισσαρίδη, ότι δεν μπορεί να είναι ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «το νέο αντι-εργατικό νομοσχέδιο, οδηγεί σε μια επιβολή της απορρύθμισης του χρόνου εργασίας».
Γιατί δεν αυξάνει τη δύναμη του ο ΣΥΡΙΖΑ
Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην καταφέρνει να αυξάνει τα ποσοστά του, ο κ.Φίλης είπε ότι τώρα «αρχίζει σιγά σιγά ο κόσμος με την πανδημία να ξαναμπαίνει σε μια κατάσταση που συνειδητοποιεί το εύρος και το βάθος των προβλημάτων του». «Θα χρειαστούμε λοιπόν έναν μεγάλο αγώνα για να πείσουμε τους πολίτες να φύγουν από τον φόβο της πανδημίας, από τον φόβο για τη ζωή τους, που ήταν λογικός, και να ξαναμπούν στο ζήτημα της διεκδίκησης μιας ελπίδας για τη ζωή τους και το μέλλον τους» τόνισε ο κ. Φίλης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε με τρόπο ικανοποιητικό να απαντήσει σε όλη αυτήν την κατάσταση.
«Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν κάποια ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική, υπάρχει μείωση, αποδοκιμασία, απομάκρυνση» επεσήμανε ο κ. Φίλης, αναφέροντας πως τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν «σχέδιο» και όχι «αφήγημα». «Δεν παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Με αυτή την έννοια, είμαστε πίσω στη διαμόρφωση αυτού του πολιτικού σχεδίου λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών καταστάσεων» είπε ο κ.Φίλης, διευκρινίζοντας ότι «αντικειμενικές» είναι η πανδημία και «υποκειμενικές» η επικοινωνία που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απλό πολίτη, «με μεγαλύτερη τόλμη και ειλικρίνεια να διατυπώνει τις προτάσεις του».
«Έχουμε τις υποκειμενικές αδυναμίες μας, που τις ξεπερνάμε σιγά-σιγά, παρουσιάζοντας τις προτάσεις μας. Το μείζον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις προγραμματικές προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργήσει μέσα στην κοινωνία μία ορμή διεκδίκησης συμβολής στην αλλαγή της ζωής των ανθρώπων».