Απόδημος ελληνισμός: Το ΚΙΝΑΛ για τη διασπορά

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Το ΚΙΝΑΛ για τη διασπορά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Απόδημος ελληνισμός: Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει την χωρίς περιορισμούς διευκόλυνση της ψήφου σε όλους τους Έλληνες στο Εξωτερικό που είναι εγγεγραμμένοι στα εκλογικά δημοτολόγια.

12.06.2021 | 10:51

Σε εκδήλωση με απόδημους Έλληνες και Ομογενείς της Αυστραλίας, την οποία διοργάνωσαν η Έδρα Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών και το Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνευ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μίλησε την Τετάρτη, 9 Ιουνίου η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής κ. Βρασίδας Καραλής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Γεννηματά δήλωσε πως με αυτή την εκδήλωση εγκαινιάζεται μια μόνιμη και διαρκή διαβούλευση του Κινήματος Αλλαγής μαζί με τους Απόδημους Έλληνες και τους Ομογενείς, για όλα τα θέματα που αφορούν στο μεγάλο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται Ελληνική Διασπορά.

Επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για την χωρίς περιορισμούς διευκόλυνση της ψήφου σε όλους τους Έλληνες στο Εξωτερικό που είναι εγγεγραμμένοι στα εκλογικά δημοτολόγια και δεσμεύτηκε, ότι το κόμμα θα καταθέσει στη Βουλή Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις θέσεις, όπως επιστολική ψήφος και εκλογικές περιφέρειες αποδήμων. Αναφερόμενη στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τον πολιτισμό, μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης και ενίσχυσης μιας διαπολιτισμικής εκπαιδευτικής πολιτικής, μακριά από εθνοκεντρικές αντιλήψεις, και συμβατής με τις πολλαπλές ταυτότητες που μπορεί να έχουν οι Έλληνες Ομογενείς και Απόδημοι, όπως και για την ανάγκη διεθνοποίησης της ελληνικής γλώσσας. Καυτηρίασε την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημους Ελληνισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η Κυβέρνηση δεν χαλάλισε ούτε μία ελληνική υπηρεσία που να ασχολείται αποκλειστικά με τους Έλληνες Ομογενείς και Αποδήμους. Δήλωσε την ανάγκη επανέναρξης των προγραμμάτων εκπαιδευτικής φιλοξενίας παιδιών των Αποδήμων και των Ομογενών, τα οποία λειτουργούσαν με επιτυχία τις προηγούμενες δεκαετίες.

Προσέλκυση των νέων γενεών

Η κ. Γεννηματά κάλεσε την παροικία να ανοίξει ένα διάλογο με τα μέλη της ώστε να βρουν τρόπο να μετεξελιχθούν τα παρόντα μαζικά σχήματα του οργανωμένου Ελληνισμού σε ελκυστικούς φορείς για τις νέες γενιές χωρίς να χάσουν τον διεκδικητικό τους χαρακτήρα. Επίσης, επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής για επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ωστόσο, τόνισε ότι οι σχετικές διατάξεις του νόμου δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς ίδρυσής του και πως προκαλεί αλγεινή εντύπωση η κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων του ΣΑΕ, όπως και το γεγονός ότι θα διορίζονται οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού στην πρώτη Γενική Συνέλευση.

Η Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά και για την νέα ελληνική μετανάστευση και το brain drain και τόνισε πως η Πολιτείας οφείλει να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και να θωρακίσει τους θεσμούς, γεγονός που θα ωθήσει τους νέους μετανάστες να επαναπατριστούν. Παράλληλα πρέπει να υποστηρίζονται στις χώρες που ζουν με προγράμματα που θα διασφαλίζουν στα παιδιά τους πρόσβαση στην εκμάθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας και στη διατήρηση της σχέσης με την χώρα καταγωγής τους. Αναφορά έκανε και στην ανάγκη διευκόλυνση των αποδήμων και ομογενών της Αυστραλίας στην αλληλεπίδρασή τους με τις ελληνικές υπηρεσίες. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της αποκάλεσε τους ομογενείς και τους αποδήμους ως το άλλο μισό του Ελληνισμού που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε ένα ενιαίο εθνικό αφήγημα και τους κάλεσε να μπουν στο διάλογο που ανοίγει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ομογένεια.

Exit mobile version