Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι; Μετά την εξαίρεση από την 1η Ιουλίου, όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self test, ακόμη ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Πρόκειται για το ενδεχόμενο κατάργησης της προστατευτικής μάσκας, μόνο στους εξωτερικούς χώρους μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς όμως διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη. Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων πολιτών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες, έχουν βάλει τις πρώτες προϋποθέσεις για τη μη υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας.
Λαζάρου: Ούτε πελάτη θα διώξω, ούτε θα απολύσω εργαζόμενο αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο
Οι ειδικοί είναι ακόμη επιφυλακτικοί και θα ζητήσουν να δουν τους δείκτες και των επόμενων εβδομάδων, πριν τις τελικές αποφάσεις, καθώς δεν θέλουν να στείλουν το λάθος μήνυμα πως ο κορονοϊός έχει πια περάσει. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο έλεγχος για το εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή μη όταν δεν φορά μάσκα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην πράξη, οπότε δεν θα υπάρχει διαχωρισμός. Ωστόσο, σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα αεροδρόμια, οι μάσκες θα αποτελούν για πολύ καιρό ακόμη αναπόσπαστο μέρος.
Δεν θα συμβεί το ίδιο με τους κλειστούς χώρους εστίασης, όπου σχεδιάζεται να επιτραπεί η παραμονή για τους εμβολιασμένους, στο πλαίσιο των κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση για την άνοδο των ποσοστών εμβολιασμών και την επίτευξη ανοσίας. “Είναι ξεκάθαρα πολύ πιο ασφαλές, όταν σε έναν κλειστό χώρο είναι όλοι εμβολιασμένοι και άρα μπορούν, για λόγους δημόσιας υγείας, να είναι πιο κοντά, να μην φοράνε ίσως μάσκα και διάφορες άλλες διευκολύνσεις που εξετάζονται επιστημονικά. Έχουμε πει και για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις που όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία πηγαίνουν καλύτερα, θα μπορούμε κι εμείς να τις εφαρμόσουμε”, δήλωνε εντωμεταξύ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας στο Reader.gr.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η δύσκολη «εξίσωση»
Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ξεκινά από τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας – ωστόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, εξετάζεται να υπάρχουν και πειθαρχικες ποινες όπως συμβαινει και με τα self test στο δημόσιο τομέα. Οι εργαζομενοι στα νοσοκομεια επιμένουν να δηλώνουν αντιθετοι στον υποχρεωτικό εμβολιασμο υπσοτηριζοντας ότι η πλειοψηφια των υγειονομικων θα εχει εμβολιαστεί μεσα στο επομενο χρονικο διαστημα. Η υποχρεωτικοτητα του εμβολιου ενδεχεται να εφαρμοστει και σε νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα ειδικα σε χωρους οπου υπαρχουν ευπαθεις ομαδες καθως , σε υπηρεσιες που εξυπηρετουν πολιτες αλλα και στην εκπαιδευτικη κοινοτητα.
Η κυβέρνηση πάντως επιθυμεί να συνδέσει τη συζήτηση με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για τις δυνατότητες και τα κίνητρα που θα έχουν όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως…. τα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους ξεκαθαρίζει ο Άκης Σκέρτσος. Το Μαξίμου περιμενει την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής που απαρτίζεται από έγκριτους νομικους η οποια εξεταζει και αξιολογεί όλες τις ηθικές και νομικές παραμέτρους του θέματος της υποχρεωτικότητας του εμβολίου.