Δήμος Διονύσου: Η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τη 2η συνεδρίασή του για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο πραγματοποίησε με διευρυμένη σύνθεση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, σε συνέχεια του ΣΤΟ που είχε προηγηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου. Η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης μέσω της αρχικής του εισήγησης έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης από πλευράς Δήμου, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ενέργειες που είτε έχουν πραγματοποιηθεί, είτε σχεδιάζονται, προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αναφέροντας τα εξής:
«Σήμερα είμαστε εδώ για τη 2η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου. Όπως θα θυμάστε οι περισσότεροι, η πρώτη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Σήμερα είναι μια ευκαιρία να αποτιμήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση, από πλευράς πυροπροστασίας, καθώς έχουν μεσολαβήσει αρκετά γεγονότα. Μία σημαντική εξέλιξη είναι η κήρυξη του Δήμου μας, στις 10 Μαΐου, σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, για 5 Δημοτικές Κοινότητες. Και συγκεκριμένα τις Δημοτικές Κοινότητες Άνοιξης, Δροσιάς, Διονύσου, Κρυονερίου και Ροδόπολης, σύμφωνα με το Άρθρο 26 του Νόμου 4662/2020. Μαζί με εμάς κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης 11 Δήμοι συνολικά και 18 Δημοτικές Κοινότητες.
Συνάντηση 11 δημάρχων
Να αναφέρω ότι είχε προηγηθεί συνάντηση και των 11 Δημάρχων με τους Υπουργούς Νίκο Χαρδαλιά, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Στέλιο Πέτσα, όπου αποφασίστηκε η άμεση δρομολόγηση έργων και εργασιών που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Κι όλα αυτά με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν όταν κηρύσσεται μία περιοχή σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και αφού μεσολάβησαν άλλες τρεις αν θυμάμαι καλά συσκέψεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ.Πατούλη, εγκρίθηκε για το Δήμο Διονύσου μία έκτακτη χρηματοδότηση 490.000 ευρώ, για έργα και εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός των ορίων μας και αφορούν μεταξύ άλλων σε προληπτικούς καθαρισμούς, απομάκρυνση υπολειμμάτων της φυσικής βλάστησης, βελτίωση του υφιστάμενου δασικού δικτύου, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και γενικά εργασιών που κρίνονται αναγκαίες για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές. Παράλληλα στην περίμετρό μας με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκτελούνται από σήμερα εργασίες από εταιρίες – μέλη του μητρώου της Ένωσης Εργοληπτών Δασικών Έργων.
Το μέχρι τώρα έργο
Ο Δήμος μας όμως όλο αυτό το διάστημα δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε απομακρύνει μετά τη «Μήδεια» πάνω από 200.000 τόνους κλαδιών και πράσινων απορριμμάτων και έχουμε δαπανήσει 1.900.000 ευρώ. Σημαντική βοήθεια όμως είχαμε και από την Περιφέρεια. Να προσθέσω ότι καθαρισμούς πραγματοποιούν φέτος τόσο η ΔΕΔΔΗΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Όμως θα ήθελα να ακούσω κι εσάς». Ακολούθησαν τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες και διαλογική συζήτηση, σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, με σκοπό την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η αποτελεσματική προστασία του Δήμου Διονύσου και των πολιτών κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Οι συμμετέχοντες
Στο συνέδριο, στο οποίο είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Σωτηρία Μπάιμπου, ο εκπρόσωπος του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Αντιπύραρχος Γεώργιος Πετρόπουλος, ο εκπρόσωπος του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Αντιπύραρχος Δημήτριος Μπριόλας, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, ο Διοικητής του Β΄Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής Νικόλαος Δέδες, ο εκπρόσωπος του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου (Δασαρχείο Πεντέλης) Κωνσταντίνος Μούγιος, ο εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ Γεώργιος Λυσούδης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Κωνσταντίνος Κτιστάκης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Δημοτικών Κοινοτήτων (όπως ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας και κ. Ιωάννης Λούσης από τη Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου Χρήστος Σισμάνογλου.
Ακόμη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου Σταμάτης Μπονόβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου Δημήτρης Πιτιανούδης, ο εκπρόσωπος των Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης Μιλτιάδης Ποντίκης, ο εκπρόσωπος των Ναυτοπροσκόπων Διονύσου Αλέξανδρος Φίλιος-Λυσιώτης, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΑ κ.Μαρία-Ελένη Μιχάλη, οι εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας κ. Α.Σαμπανίδης και κ. Φρούσα και ο Τεχνικός Ασφαλείας του Δήμου Διονύσου Στέφανος Χρήστου. Ήταν επίσης παρόντες ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου Μανώλης Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Ενεργειακής Αναβάθμισης Στέφανος Κριεμάδης, ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη Μιχάλης Τσιλιγκίρης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου Απόλλων Κούνης, ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Χριστόπουλος κ.α.