Μητσοτάκης Ερντογάν: Μικρό καλάθι

ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης Ερντογάν: Μικρό καλάθι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Μητσοτάκης Ερντογάν: Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια ασφαλής θάλασσα, ώστε να προσελκύει τουρίστες και στις δύο χώρες, ανέφερε στην Alpha freepress κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

15.06.2021 | 16:44

Σε ένα νέο μονοπάτι δείχνουν να μπαίνουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία μετά την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λειτούργησε καταλυτικά ώστε να «σπάσει ο πάγος» που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο ανδρών. Και μπορεί πολλοί να μην πίστεψαν αυτό που είπε ο Ερντογάν ότι δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές και ότι η επικοινωνία μπορεί να γίνεται απευθείας τηλεφωνικά, ωστόσο δείχνει μια αλλαγή στάσης από τον Τούρκο πρόεδρο. Έμπειροι αναλυτές εξηγούν ότι ο Εντογάν στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει και να συνεχίσει το προκλητικό ύφος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μια τέτοια στάση θα είχε σοβαρό αντίκτυπο τόσο στις σχέσεις του με την Ευρωαπαική Ένωση, όσο και στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Άλλωστε το πολυπόθητο ραντεβού και η συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν καθυστέρησε πολλούς μήνες και έγινε πολύ αργότερα από ό,τι υπολόγιζε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στην συνάντηση έχοντας φροντίσει να θέσει από νωρίς το πλαίσιο της συζήτησης που ήταν η διάθεση της χώρας μας να προχωρήσει ο διάλογος με την Τουρκία, αλλά με «θετική ατζέντα», και να προαχθούν λύσεις στα ζητήματα που θέτει η γειτονική χώρα, πάντα στο πλαίσιο των διεθών κανόνων και του διεθνούς δικαίου.

Τι συζητήθηκε

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως το προσφυγικό και ο τουρισμός, με την ελληνική πλευρά να ζητά να μην υπάρξουν φαινόμενα αυξημένων προσφυγικών ροών, ούτε επεισόδια τύπου Έβρου. Μάλιστα ως κίνηση καλής θέλησης και τήρησης των διεθνών κανόνων που διέπουν το προσφυγικό ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την επαναπροώθηση στην Τουρκία 1.500 μεταναστών, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Το θέμα αυτό δεν ετέθη τυχαία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού υπάρχει σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ και οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν από την Ευρωπαική Επιτροπή απέβησαν άκαρπες. Αν η Τουρκία αποδεχτεί το αίτημα αυτό θα σημαίνει αφενός πλήρη δικαίωση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, αφετέρου θα δημιουργηθεί και θετικό προηγούμενο στην τήρηση των «εντολών» της ΕΕ προς την Τουρκία.

Επόμενο ζήτημα που προωθεί την λεγόμενη «θετική ατζέντα» που θέλει να προωθήσει η ελληνική πλευρά είναι ο τουρισμός, αφού και σε αυτήν την περίπτωση η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και για τις δύο. Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια ασφαλής θάλασσα, ώστε να προσελκύει τουρίστες και στις δύο χώρες, ανέφερε στην Alpha freepress κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας και η Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι κινήσεις σαν και αυτές του περυσινού καλοκαιριού δεν εμπνέουν αίσθημα ασφάλειας σε κανέναν τουρίστα που θα επιθυμούσε να ταξιδέψει στο Αιγαίο.

 

 

Εκτός συζήτησης τα μεγάλα θέματα

Στην συνάντηση και οι δύο ηγέτες απέφυγαν να τοποθετηθούν επί των μεγάλων διαφορών των δύο χωρών που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟζ. Από την ελληνική πλευρά γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτού του είδους οι διεκδικήσεις δεν θα πάψουν να ισχύουν για την τουρκική πλευρά, γι’ αυτό τον λόγο έχουν διατυπώσει την πάγια θέση της χώρας μας για επίλυση με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν προχωρούν σε καμία παραπάνω δήλωση ή συζήτηση επί των θεμάτων αυτών. Και μπορεί ο δίαυλος απικοινωνίας Μητσοτάκη Εντογάν να αποκαταστάθηκε, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν μικρό καλάθι ακόμη και για την δήλωση Ερντογάν περί ήρεμου καλοκαιριού.

Αυτό μπορεί να μεταφράζεται από πολλούς ότι δεν θα δούμε τουρκικά ερευνητικά πλοία στο Αιγαίο με την συνοδεία πολεμικών σκαφών, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι δεδομένο, αφού και στο παρελθόν ο . κΕρντογάν έχει αλλάξει την στάση του απέναντι στην χώρα μας ουκ ολίγες φορές.

Καθόλου εφησυχασμός

Σταθερότητα, ψυχραιμία και καθόλου εφησυχασμός είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την ελληνική πλευρά αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης. Μεγάλο κέρδος για την χώρα μας και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αποδοχή τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ των ελληνικών θέσεων τόσο για τα θέματα του Αιγαίου, όσο και το προσφυγικό ζήτημα. Αρκεί τα κέρδη αυτά να κεφαλαιοποιηθούν έτσι ώστε η χώρα μας να αποτελεί τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ τον μοναδικό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Exit mobile version