Εργασιακό νομοσχέδιο Βουλή: "Ένα συγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει", τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης
Η ψηφιακή κάρτα θα συνδυαστεί με την αναβαθμισμένη ΕΡΓΑΝΗ, την ΕΡΓΑΝΗ 2, έναν κεντρικό μηχανισμό που θα λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας και τη νέα Επιθεώρηση Εργασίας και θα στοχεύει κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, και τα δύο αυτά μέτρα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που για δεύτερη ημέρα συζητείται στη Βουλή και αναφέρθηκε σε αυτά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Ολομέλειας.
“Εμείς οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που εσείς οι ευαίσθητοί ξεχάσατε να κάνετε στα 4 χρόνια που κυβερνούσατε. Προχωρούμε ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το συνδυάζουμε με ένα κεντρικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, που θα λειτουργεί στο υπουργείο και στη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο λέγεται ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας, διότι θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο πότε ξεκινάει ο εργαζόμενος να δουλεύει, τι γίνεται με τις υπερωρίες, τι γίνεται με τη διευθέτηση, τι γίνεται με οτιδήποτε αφορά τον εργασιακό του βίο”, είπε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα των εργαζομένων είναι αυτό.
“Έχουν και άλλα προβλήματα οι εργαζόμενοι”
Αυτό που προτάσσουν όμως είναι ότι δεν καταγράφεται ο χρόνος εργασίας τους, ότι δεν δηλώνονται οι υπερωρίες τους, ότι δεν υπάρχει προστασία σε σχέση με τους εργοδότες τους, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για να σημειώσει: “Θα χαιρόμουν λοιπόν αύριο, το μέτρο της εισαγωγής της ψηφιακής κάρτας και της αναβάθμισης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, να το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων. Θα ήταν αδιανόητο, για εμένα, για λόγους κομματικής εμπάθειας κάποιοι βουλευτές να μην ψηφίσουν αυτό το μέτρο. Εμείς θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία, σε όλα τα άρθρα ανεξαιρέτως, οπότε θα μετρήσουμε πώς τοποθετείται ο καθένας απέναντι σε αυτόν τον “οδοστρωτήρα” και στον συγκεκριμένο μικρό οδοστρωτήρα της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την καταστροφή που θα επιφέρει στους εργαζόμενους”.
Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι το εργαλείο αυτό θα είναι γενικής εφαρμογής. Θα αρχίσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά θα προχωρήσει γρήγορα σε όλες τις επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. “Εμείς που είμαστε οι κακοί και που θέλουμε να έχουμε απέναντι τους εργαζόμενους και που θέλουμε να χάσουμε και τους ψηφοφόρους μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες που μας ψήφισαν, και που θέλουμε να αποξενωθούμε από αυτούς, γιατί -κατά τη λογική σας- μας αρκούν οι βιομήχανοι για να εκλεγόμαστε, αν θέλαμε να βλάψουμε τους εργαζόμενους, γιατί έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε αυτή την ψηφιακή κάρτα που είναι μέτρο κατεξοχήν προστασίας των εργαζομένων;”.
“Ένα συγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα”
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. “Αυτό το τρισκατάρατο μέτρο”, όπως το προσδιόρισε σκωπτικά ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι δεν είναι ένα μέτρο καινούργιο αλλά ένα μέτρο που μπορεί σήμερα να το κατακεραυνώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στο παρελθόν το χειροκροτούσε. “Εισάγουμε ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με βάση την Οδηγία 1158/2019 που είχε ψηφιστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και τώρα την ενσωματώνουμε στο εθνικό δίκαιο”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ: “Εσείς επειδή διευρύνουμε αυτό που εσείς ψηφίσατε, δηλαδή διευκόλυνση και ευέλικτο ωράριο για τους γονείς που έχουν παιδιά, και στους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά, το έχετε κάνει μείζον πολιτικό ζήτημα και μιλάτε για απλήρωτα δεκάωρα και υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό.
‘O κ. Τσίπρας δεν γνώριζε το καλοκαίρι του 2017, όταν πήγε στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ;;’
Αν είναι έτσι όπως το λέτε, δεδομένου ότι το σύστημα ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα, απλώς εμείς το διευρύνουμε και πάμε σε ατομικές συμβάσεις, σας ερωτώ: ο κ. Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν το γνώριζε το καλοκαίρι του 2017, όταν πήγε στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ; Διότι ο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ έχει σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Αυτό το …τρισκατάρατο. Ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε, μεταξύ άλλων, στις 29 Αυγούστου 2017, στους εργαζόμενους του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ότι “έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση η οποία φροντίζει να διασφαλίσει της εργασιακές σχέσεις”. Δηλαδή τη διευθέτηση! Την …τρισκατάρατη τη διευθέτηση! Ένα συγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει. Ας πει και μια συγνώμη προτού μιλήσει ως εισαγγελέας”.
Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που πριν από 1,5 μήνα κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτική τη σύμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους, η οποία έχει μέσα τη διευθέτηση, το “απαράδεκτο σύστημα της σκλαβιάς”. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι κανόνας για τη διευθέτηση, στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει αν θέλει, ότι το σύστημα αυτό ισχύει στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που κυβερνούν Σοσιαλιστές μαζί με την Αριστερά.
Στον Παπαστράτο οι εργαζόμενοι έχουν διευθετήσει το χρόνο εργασίας τους. Τότε,όταν είχε την καρέκλα, εκθείαζε τον Παπαστράτο ως μια υγιή επιχείρηση.Τώρα, χωρίς καρέκλα,δίνει τη "μητέρα των μαχών" για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και αποφεύγει τις ερωτήσεις.Ποιον κοροϊδεύει; pic.twitter.com/FTtcYxSpFt
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) June 15, 2021
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε εξάλλου ότι στις υπερωρίες, εδώ και δεκαετίες, υπογράφεται ατομική σύμβαση.
“Νομίζατε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο όμως! Πάτε από το κακό στο χειρότερο! Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί”, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση εργαζόμενου που θέλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην εργασία του δεν υπάρχει σωματείο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης: “Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να του το αρνηθούμε, μέχρι να γίνει σωματείο; Ή πρέπει να πάμε, εσείς και εμείς, και να κάνουμε κουμάντο στο κάθε εργαζόμενου; Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, θα έπρεπε να σας κάνει περισσότερο φειδωλούς. Διότι στα συνδικάτα υπάρχουν για υπηρετούν τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι να υπηρετούν τα συνδικάτα. Και μέχρι να γίνει το συνδικάτο, ο εργαζόμενος να είναι μειωμένων δικαιωμάτων”.
“Οι συνδικαλιστές δεν είναι ιερές αγελάδες”
Ξεχωριστή αναφορά, επεφύλασσε ο υπουργός, στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο. “Εισάγουμε σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως το ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να αποφύγουμε τους ξυλοδαρμούς και τις εντάσεις και να έχουμε καθεστώς διαφάνειας”, είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράκαμψης δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες, όπως και οι αστικές ευθύνες για συνδικαλιστές που παρανομούν, διότι οι συνδικαλιστές “δεν είναι ιερές αγελάδες”. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στις ρυθμίσεις αυτές, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, όπως θα επιμείνει και στην πρόβλεψη για τη ελάχιστη υπηρεσία στην απεργία.
Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι διττός, είπε ο υπουργός. Να στηριχθεί, δηλαδή, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, “γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει ο κόσμος μπροστά”. Στόχος είναι όμως, τόνισε, να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με βάση τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για συνοχή. “Εμπνεόμαστε από τον δρόμο που έχουν ακολουθήσει τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτός είναι ο γνώμονας και ο οδηγός μας και σε αυτό το νομοσχέδιο. Έχουμε κατονομάσει ποιες είναι οι χώρε αυτές. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν και εσείς κατονομάσετε που ισχύουν τα μέτρα πολιτικής, τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προτείνετε”, είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Προοδευτικές αλλαγές
Ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε την κατάσταση μέσα στην οποία εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση. Ο κόσμος αλλάζει, οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν δυναμικά στη ζωή μας, η τηλεργασία το ίδιο, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και την ίδια στιγμή η Ελλάδα εξέρχεται βαριά τραυματισμένη από την 10ετή κρίση. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο η κυβέρνηση, είπε κ. Χατζηδάκης, υιοθετεί μια σειρά προοδευτικές αλλαγές, με βάση το προεκλογικό της πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. “Ξεκινήσαμε όχι να αυξάνουμε, όπως συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μειώνουμε τους φόρους. Ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προχωρήσαμε στην απλούστευση των αδειοδοτήσεων.
Προχωρούμε σε εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην παιδεία, στο περιβάλλον, στη χωροταξία. Και βεβαίως, θα κάνουμε ότι απλά για να απορροφήσουμε αλλά για εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα είναι μια πολύ σημαντική στήριξη για την πραγματική οικονομία”, είπε ο υπουργός Εργασίας για να σημειώσει ότι η ίδια προσπάθεια γίνεται και στο υπουργείο που προΐσταται πολιτικά με το νέο πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα, και θα είναι στηριγμένο σε έναν ατομικό κουμπαρά, θα ακολουθεί το μοντέλο όλων των ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως το μοντέλο που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια η Σουηδία. Η ίδια προσπάθεια, είπε, θα καταβληθεί και για την κατάρτιση, με ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο, για την αναβάθμισή της στην Ελλάδα η οποία έχει το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες και στη ζήτηση. Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης θα βασιστεί και στις ψηφιακές δεξιότητες.
Οι προσωπικές επιθέσεις
Ο υπουργός Εργασίας απάντησε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται. “Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα. Τι δεν έχω ακούσει. Οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρος, είναι επιθέσεις οι οποίες δεν δείχνουν τίποτε άλλο από το άγχος για τις δημοσκοπήσεις και βγάζετε εμπάθεια και μίσος”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε: “Έχω μια διαδρομή. Δεν είμαι καινούργιος. Έχω κριθεί κατ΄ επανάληψη από τους Έλληνες πολίτες. Έχουν ακούσει οι πολίτες αυτή την κριτική με την οποία με περιλούζετε, πολλές φορές, αλλά πρέπει να σας πω ότι από το 2007, που κατεβαίνω υποψήφιος, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές, εξελέγην στην πρώτη θέση στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.
Βγήκε χθες και ο αρχηγός σας και είπε τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. Όλοι είμαστε γνωστοί σε αυτή τη χώρα. Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας. Εγώ λοιπόν είμαι περήφανος γιατί γλυτώσαμε 1 εκατομμύριο την ημέρα από την Ολυμπιακή, το θέμα της οποίας έκλεισα οριστικά. Είμαι περήφανος γιατί αντιμετώπισα το ζήτημα του ΟΣΕ, που και εκεί είχαμε μια χαίνουσα πληγή 2 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Δεν έχει γίνει βεβαίως ένα αστέρι φωτεινό ο ΟΣΕ, αλλά συγκριτικά με το 2009, είναι καλύτερη η κατάσταση. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για το ό,τι βρήκα τη ΔΕΗ με τη μετοχή της να έχει αξία 1,2 ευρώ και σήμερα έχει 9 ευρώ. Αυτά τα έκανα εγώ ο ανάλγητος. Για εσάς μένουν τα κοσμητικά επίθετα, για μένα μένει το έργο”.