Με τα μαθήματα των αρχαίων ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας), συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.
Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα των Μαθηματικών
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Βιολογίας
Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες απαντήσεις
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις για τα Αρχαία Ελληνικά
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στα Μαθηματικά
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις για τη Βιολογία
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη, οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 πμ και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 πμ.
“Βατά” τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία
Σε γενικές γραμμές “βατά” χαρακτηρίζονται από τους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι σχολίασαν για το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).
Αρχαία Ελληνικά
“Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά ήταν αναμενόμενα και είχαν την ίδια δομή και μορφή με των περσινών πανελλαδικών”, αναφέρει η φιλόλογος καθηγήτρια Γεωργία Μακρή. Στο διδαγμένο κείμενο τα ερωτήματα ήταν σαφή και δεν υπήρχε δυσκολία στην κατανόηση, προσθέτει. “Αυτό που ίσως ξεχωρίσει τους πιο καλά διαβασμένους μαθητές είναι το παράλληλο κείμενο. Το αδίδακτο κείμενο ήταν κάτι που το περιμέναμε και οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις μέτριας δυσκολίας”, εξηγεί η κ. Μακρή.
Μαθηματικά
“Διαβαθμισμένης δυσκολίας ήταν τα θέματα των Μαθηματικών, καλύπτοντας μεγάλο εύρος της φετινής ύλης με έμφαση στα σημαντικότερα σημεία της. Οι θεματοδότες επέλεξαν θέματα με γνώμονα τη δύσκολη κατάσταση που επικράτησε αυτή τη χρονιά, τόσο για τους μαθητές, όσο για τους διδάσκοντες”, περιγράφει η καθηγήτρια Μαθηματικών Νατάσα Παναγιωτοπούλου.
Στο θεωρητικό θέμα παραλείφθηκε το ερώτημα του ισχυρισμού, που δυσκόλευε στο παρελθόν πολλούς μαθητές. Στο Β Θέμα ζητήθηκε να συζητηθεί μια συνάρτηση, όπως αναμενόταν, στο Γ Θέμα υπάρχει κλιμάκωση ερωτημάτων, όπου απαιτούνταν βασικά θεωρήματα και στο Δ Θέμα, όπως γίνεται παραδοσιακά, απαιτούνταν συνδυαστική σκέψη και να έχει προηγηθεί καλή εξάσκηση, επισήμανε η κ. Παναγιωτοπούλου.
Βιολογία
“Τα θέματα της Βιολογίας κάλυπταν πολύ μεγάλο μέρος της ύλης και ήταν μέτριας και κλιμακούμενης δυσκολίας”, αναφέρει η καθηγήτρια Βιολογίας Τάνια Βασιλοπούλου.
Συγκεκριμένα, τα θέματα Α και Β χρειάζονταν καλή γνώση και κατανόηση της ύλης. Ίσως μόνο το Θέμα Δ να δυσκόλεψε τους υποψηφίους και να ήθελε λίγη περισσότερη ώρα από τα υπόλοιπα, σχολίασε η κ. Βασιλοπούλου και συμπλήρωσε, πως “σε σύγκριση με πέρσι τα θέματα ήταν πιο βατά”.
Πανελλήνιες 2021: Τι δεν επιτρέπεται στις αίθουσες εξέτασης
Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.
Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις Πανελλήνιες εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο). Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου των Πανελληνίων (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.
ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΣΕΙΣ (405 KB)
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ (385 KB)
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΛΥΣΕΙΣ (536 KB)
Αρχεία από The Toc
https://www.youtube.com/watch?v=dFCWxSCEz-Q