Astrazeneca δεύτερη δόση: Σύγχυση στην κοινωνία, τι λένε οι ειδικοί

ΕΛΛΑΔΑ

Astrazeneca δεύτερη δόση: Σύγχυση στην κοινωνία, τι λένε οι ειδικοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Astrazeneca δεύτερη δόση: Υπάρχει σαφής μείωση των ασθενών με covid λόγω του εμβολίου, επιμένουν να τονίζουν οι ειδικοί

16.06.2021 | 09:43

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση για την αλλαγή των ορίων ηλικίας στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι έκανε λάθος επικοινωνιακά. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» επισήμανε ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, κάλεσε τους 470.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων.

Εξήγησε δε ότι αν κάποιος δεν κάνει και τη δεύτερη δόση, θα είναι καλυμμένος σε ποσοστό μόνο 45%-50% και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας που απαιτεί το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 236 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ σε νεαρές ηλικίες, με απλά συμπτώματα υπογραμμίζοντας ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό».

Τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι ουσιαστικά δικαιώματα

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τόνισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «δικαιώματα». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν, γιατί όταν ο καιρός αλλάξει τον χειμώνα και θα ευνοεί τον ιό, κάποιος που θα πάει σε ένα εστιατόριο θα είναι ασφαλής και δε θα φοβάται μήπως ο διπλανός του είναι ασυμπτωματικός. Ερωτηθείσα αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να «πετάξουν» τις μάσκες τους τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό ανοσίας.

Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση εφόσον προχωρήσει η επιχείρηση των εμβολιασμών, δε θα έχουμε τέταρτο κύμα, καθώς οι μεταλλάξεις που έχουμε μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό ινδικής μετάλλαξης.

AstraZeneca δεύτερη δόση: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση

To σκεπτικό με το οποίο η εθνική επιτροπή εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Bατόπουλος. Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη.

Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε.

‘Το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός’

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός. Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε. Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι για 4ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο, γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

«Σώσαμε πολλές ζωές με το AstraZeneca» – Τι συνιστούν οι ειδικοί για τη δεύτερη δόση

Για το θέμα της διακοπής χορήγησης εμβολίων AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών στην χώρα μας μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Υπάρχει σαφής μείωση των ασθενών με covid, κάθετη πτώση των νοσηλειών, αποφόρτιση των ΜΕΘ, μείωση των θανάτων. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα» σημείωσε αρχικά ο κ. Δημόπουλος. Αναφορικά με όσους έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca, τόνισε ότι εφόσον δεν διαπιστώθηκε θρόμβωση στην πρώτη δόση, «η πιθανότητα για θρόμβωση στην δεύτερη  είναι ακόμα πιο μικρή».

«Να κάνει ο κόσμος τη δεύτερη δόση εμβολίου. Για την αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης, εάν αυτή επικρατήσει, είναι σημαντικό να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις» υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο ότι επιθυμητό σενάριο είναι σε κάποιο διάστημα να χορηγείται αναλόγως φύλου και ηλικιακής ομάδας, συγκεκριμένο εμβόλιο. «Ενδεχομένως σε νεαρά άτομα στο μέλλον να αποδειχθεί προτιμότερο εμβόλιο μέσω αδενοϊού (AstraZeneca και Johnson & Johnson) παρά mrna».

‘Εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές μετά το AstraZeneca’

«Η επιστημονική κοινότητα ανέδειξε ότι υπάρχουν οι εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές μετά το AstraZeneca» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από την πλευρά του, λέγοντας ότι κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζυγίζει τον κίνδυνο «την πιθανότητα επιπλοκής, και το προσδοκώμενο όφελος. Δηλαδή αν κάνω το εμβόλιο από τι γλιτώνω». «Όταν η επιδημία ήταν στην κορύφωσή της» σημείωσε «και ο ιός ήταν παντού στην κοινότητα, η πιθανότητα να νοσήσεις ήταν πολύ μεγάλη. Συνεπώς, ένας άνθρωπος 50χρονων, μπορούσε να νοσήσει και πιθανόν να πεθάνει».

«Δεν είμαστε πειραματόζωα. Δεν είχαμε Pfizer και Moderna. Είχαμε μια συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Είχαμε εμβόλια βάσει της παράδοσης που είχαμε. Αυτοί που έλαβαν εμβόλιο Astrazeneca μειώθηκε ο κίνδυνος να νοσήσουν. Σώσαμε πάρα πολλές ζωές από αυτό» επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, πλέον «την Επιτροπή δεν την νοιάζει να μειώσει και άλλο την επιδημία, αλλά εξετάζει ατομικά το κέρδος καθενός ανθρώπου που εμβολιάζεται. Επειδή η πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό έγινε πολύ μικρή, δεν αξίζει ο απειροελάχιστος κίνδυνος σαν εναλλακτικό εμβόλιο. Υπήρχε κίνδυνος. Ένα περιστατικό στις 200.000 δόσεις. Δεν άλλαξε αυτό. Οι θάνατοι που γλιτώσαμε από τον εμβολιασμό με AstraZeneca ήταν πολύ περισσότεροι». Τέλος, υποστήριξε ότι οι θρομβώσεις μετά την δεύτερη δόση εμβολίου είναι μια στο εκατομμύριο, ενώ συνέστησε σε όσους έκαναν πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν και την δεύτερη, «γιατί έχουμε αποδεδειγμένα στοιχεία κλινικής αποτελεσματικότητας».

Exit mobile version