Το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19 εξετάζει μελέτη στις ΗΠΑ. Αυτό θα κριθεί απαραίτητο σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι δύο δόσεις ώστε να “χτισθούν” τα επίπεδα προστασίας για μεταμοσχευμένους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα . Το ίδιο μπορεί να χρειάζεται και σε άλλες ομάδες ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς και τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων που έχουν εγκριθεί ως σήμερα δεν συμπεριέλαβαν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ωστόσο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός δεν προσφέρει επαρκή προστασία σε αυτή την ομάδα επειδή τα ίδια τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εμποδίζουν το χτίσιμο ανοσίας.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine παρακολούθησε 30 ασθενείς, οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνοι τους την τρίτη δόση του εμβολίου. «Λαμβάναμε email από ανθρώπους που έλεγαν ‘Θα κάνω και τρίτη δόση, θέλετε το αίμα μου για να το εξετάσετε;’» αναφέρει στον δικτυακό τόπο του Science ο Ντόρι Σέγκεβ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ, επικεφαλής της μελέτης. Αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι 24 από τους 30 ασθενείς της έρευνας δεν παρήγαγαν καθόλου αντισώματα μετά τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου (δεν χρησιμοποίησαν όλοι το ίδιο σκεύασμα). Οι οκτώ από αυτούς παρήγαγαν αντισώματα μετά την τρίτη δόση, έστω και σε χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα.
Τι αναφέρουν οι ερευνητές
Ακόμα έξι ασθενείς που παρήγαγαν λίγα αντισώματα μετά τον αρχικό εμβολιασμό είδαν τα επίπεδά τους να ανεβαίνουν μετά την τρίτη δόση, αναφέρει ο ομάδα του Σέγκεβ. Ο ερευνητής συνεργάζεται τώρα με τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για τη μελέτη της τρίτης δόσης σε μεγαλύτερο δείγμα 200 μεταμοσχευμένων ασθενών, αναφέρει το Associated Press. Ανάλογη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, προσθέτει το Science,.
Και για τους καρκινοπαθείς;
Η εικόνα παραμένει ασαφής όσον αφορά τους ασθενείς με καρκίνο που εμβολιάζονται ενώ το ανοσοποιητικό σύστημά τους βρίσκεται υπό καταστολή λόγω χημειοθεραπείας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο JAMA Oncology έδειξε ότι το 90% των καρκινοπαθών που λάμβαναν χημειοθεραπεία παρήγαγε έστω και λίγα αντισώματα έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Μια δεύτερη μελέτη στο Cancer Cell έδειξε ότι 94% των καρκινοπαθών παρήγαγε αντισώματα, σε επίπεδα όμως τρεις με τέσσερις φορές χαμηλότερα από ό,τι οι υγιείς συγγενείς των ασθενών. Νέα στοιχεία αναμένονται από μελέτη που σχεδιάζεται σε 11 κέντρα της Γερμανίας για ασθενείς με διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, καρκινοπαθείς και ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.