Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αρχαιοκάπηλοι: Από την Πολωνία στη Μάνη
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαιοκάπηλοι: Από την Πολωνία στη Μάνη

Αρχαιοκάπηλοι: Βρέθηκαν βάση αγγείου της 2ης χιλιετίας και τμήμα πήλινης χύτρας των ελληνιστικών χρόνων.

Από τις τάξεις του πολωνικού στρατού στην Αρεόπολη με ανιχνευτή μετάλλων και άλλα σύνεργα, για ιδιωτικές ανασκαφές και ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων, μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας! Περί του 59χρονου, έως πρότινος αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας, ο λόγος, ο οποίος συνελήφθη, πρωινές ώρες, σε περιοχή της Λακωνίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, «για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων». Στο προαναφερθέν Τμήμα της Αστυνομίας, που είναι ταγμένο στην καταδίωξη αρχαιοκαπήλων και στην ανάκτηση, για λογαριασμό της Πολιτείας, στην οποία ανήκουν, μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της, έφθασαν πληροφορίες, αναφορικά με άτομο, που προβαίνει σε αναζήτηση αρχαιοτήτων, με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και κατέχει παράνομα αρχαία κινητά μνημεία».

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας μετά από τη διερεύνηση των πληροφοριών και θεωρώντας πολύ σοβαρή την υπόθεση, μετέβη στην περιοχή της Λακωνίας (σ.σ. Αρεόπολη), εντόπισε τον 59χρονο, πρώην αξιωματικό του πολωνικού στρατού και πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του καθώς και σε οχήματα, που χρησιμοποιούσε. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Βάση αγγείου, με χαμηλή κωνική βάση, προϊστορικών χρόνων (2ης π.Χ. χιλιετίας), με διακόσμηση από δεκαέξι μη διαμπερείς οπές, διαμέτρου βάσης πεντέμισι (5,5) εκατοστών, εξαίρετο δείγμα της μεσοελλαδικής ή της ύστερης εποχής του χαλκού. Τμήμα από σώμα και γένεση λαβής αποθηκευτικού αγγείου, από ερυθρωπό πηλό που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι εκατοστών. Τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου (χύτρα), από ερυθρωπό πηλό, που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι εκατοστών.

Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

Η αρχαιολογική αξία των ανωτέρω κινητών μνημείων, τεκμηριώθηκε, κατά την Αστυνομία, από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ανιχνευτής μετάλλων, περίστροφο κρότου – εκτόξευσης φωτοβολίδων με 9 φυσίγγια, πτυσσόμενο μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, μεταλλικό μαχαίρι, σπρέι πιπεριού, 378 φυσίγγια κρότου, 2 εξαρτήματα κάνης (χοάνες) εκτόξευσης φωτοβολίδων, 10 φωτοβολίδες, μεγεθυντικός φακός, 165 εκτυπωμένα φύλλα όπου απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα, πιθανές αρχαιότητες.

Λαθρανασκαφές

Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα, ο 59χρονος προέβαινε σε κατ’ εξακολούθηση παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, ιδιοποιούμενος αρχαιότητες που ανήκουν σε διαφορετικά είδη και διαφορετικές εποχές χρονολόγησης, τις οποίες παρέλειπε να δηλώνει στις αρμόδιες Αρχές. Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ ερευνάται αν έχουν περάσει σε χέρια άλλων αρχαιοκαπήλων ευρήματα που δεν εντοπίστηκαν στις έρευνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις