Καθώς πλησιάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, στο… μενού του οποίου είναι και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει τις προσδοκίες του. Η Τουρκία δεν δέχεται τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φρόντισε να καταστεί σαφές με μια λίστα αιτημάτων, στην οποία περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ενωσης και η κατάργηση της βίζας. Το μήνυμα διαβιβάστηκε από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως με τον Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα τα θέματα του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Έωσης, το μεταναστευτικό και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ είχε διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι κατά τη συζήτηση θα έθετε και το θέμα της Αμμοχώστου. Η κυπριακή πλευρά θα αναμένει μέχρι τη Δευτέρα, οπότε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερωθεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ.
Πλήρης ένταξη
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Χουριέτ έγραψε πως ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι παρά τις αδικίες που έχει αντιμετωπίσει, η Τουρκία επιθυμεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο αγώνας της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, την οποία ζητά επίμονα και υπομονετικά εδώ και μισό αιώνα. Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια. «Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πάνω σε σταθερά θεμέλια, ξεκινήσαμε τη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φέτος γιορτάζουμε την 25η επέτειό της», ανέφερε.
Ενεργειακά και Ανατολική Μεσόγειος
Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας και κατέληξε λέγοντας ότι ο αγωγός TANAP «ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και της υπόλοιπης Ευρώπης».
Μόνιμο μέλος του ΣΑ
Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αμφισβητώντας την ικανότητα των πέντε μόνιμων μελών να εκπροσωπούν τα δικαιώματα όλων των χωρών και λαών. Τοποθέτηση που συνδέεται με τον στόχο του Ερντογάν να καταφέρει να καταστήσει την Τουρκία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.