Ξέρουμε πως το μυστικό της σπιτικής πίτσας είναι στο ζύμωμα της ζύμης, σύμφωνα ωστόσο με την Anne Marie «Ree» Drummond, τη γνωστή τηλεοπτική σεφ The Pioneer Woman, αλλού κρύβεται η μεγάλη νοστιμιά της: στο ψήσιμο!
Πίτσα στη… λάβα; Τουρίστες τρέχουν να δοκιμάσουν την ιδέα του Γκαρσία!
Η σπιτική πίτσα χρειάζεται όχι μόνο πολύ υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό (στο μέγιστο δυνατό), αλλά και καλά προθερμασμένο φούρνο. Αυτό μας λέει κάνει τη μεγάλη διαφορά στην πίτσα του σπιτιού και εκείνη της πιτσαρίας. Για να ψηθεί καλά και ομοιόμορφα, χρειάζεται ανατρεπτικές λύσεις.
Αν δεν διαθέτουμε πλάκα ψησίματος, βάζουμε ένα ταψί αναποδογυρισμένο ή ακόμα και ένα μαντεμένιο τηγάνι ανάποδα, ώστε να πυρώσουν και να φτιάξουμε μια καλή επιφάνεια για να ψηθεί η πίτσα μας.
Ο φούρνος προθερμαίνεται στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία για τουλάχιστον μισή ώρα, για να ομοιάσει κάπως σε συνθήκες τον καυτό ξυλόφουρνο της πιτσαρίας.
Η πολύ δυνατή θερμοκρασία και το ψήσιμο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω (και ποτέ στον αέρα) είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά για την τέλεια σπιτική πίτσα.
Τέλεια σπιτική πίτσα – συνταγή: Σαββατοκύριακο, τι ωραιότερο;
Παρακάτω ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για σπιτική πίτσα, σε μόλις 4 βήματα.
Υλικά για σπιτική πίτσα
Για τη βάση της πίτσας
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
Λίγο αλάτι
Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
100 γραμμάρια ντομάτα συμπηκνωμένη.
Λίγο λάδι
Μια χούφτα φρέσκο βασιλικό ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη
Για την επικάλυψη
125 γρ. Μοτσαρέλα
Μια χούφτα τριμμένη παρμεζάνα
Λίγη φρέσκια ντομάτα
Ενα καλό αλλαντικό της αρεσκείας σας
Μια κουταλιά λάδι
Λίγο φρέσκο βασιλικό.
Εκτέλεση συνταγή για σπιτική πίτσα
Φτιάξτε τη ζύμη
Βάλτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, τη μαγιά, το αλάτι και ανακατέψτε.
Ρίξτε 200ml ζεστό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε με μια κουτάλα μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή, αρκετά υγρή ζύμη.
Αλευρώστε τον πάγκο, ρίξτε το μείγμα και ζυμώστε για 5 λεπτά.
Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την στην άκρη.
Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει, αν θέλετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο αν σκοπεύετε να κάνετε μια πίτσα με λεπτή ζύμη.
Φτιάξτε τη σάλτσα
Σωτάρετε λίγο σκόρδο στο τηγάνι, προσθέστε τη συμπυκνωμένη ντομάτα και λίγο βασιλικό, ρίξτε νερό και αφήστε να πάρει μια βράση.
Κατεβάστε τη σάλτσα από τη φωτιά και αφήστε την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανοίξτε τη ζύμη
Ζυμώστε τη ζύμη ελαφρά μια φορά ακόμη και χωρίστε την σε δύο μέρη.
Με έναν πλάστη ανοίξτε την σε δύο «φύλλα». Το πάχος εξαρτάται από τι είδους βάση πίτσας προτιμάτε.
Βάλτε τα υλικά, ψήστε
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C.
Βάλτε πάνω στη ζύμη που έχετε ανοίξει σάλτσα και στη συνέχεια τα υλικά προτίμησής σας. Ενα αλλαντικό, λίγη ντομάτα και μετά μπόλικη μοτσαρέλα.
Ψήστε την για 8 με 10 λεπτά.
Πριν τη σερβίρετε ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα βασιλικού.