Μετάλλαξη Δέλτα – εμβόλια: Επιθετικό στέλεχος, “αναμένουμε επιστροφή της πανδημίας”

ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα – εμβόλια: Επιθετικό στέλεχος, “αναμένουμε επιστροφή της πανδημίας”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετάλλαξη Δέλτα - εμβόλια: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο «τείχος» ανοσίας, άνω του 85%

22.06.2021 | 10:30

Υψηλότερο «τείχος» ανοσίας, απ’ αυτό που αρχικώς υπολόγιζαν οι ειδικοί, άνω του 85%, θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια την επιστροφή της επιδημίας από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της επικράτησης της στελέχους «ΔΕΛΤΑ» της ινδικής μετάλλαξης. Αυτό υποστηρίζει στο iefimerida.gr ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, καλώντας τους Έλληνες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Αναμένουμε επιστροφή της πανδημίας από το φθινόπωρο- Το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ» είναι επιθετικό

«Δυστυχώς, μάλλον από το φθινόπωρο, αν όχι νωρίτερα, θα έχουμε επιστροφή της πανδημίας και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά παρατηρείται ήδη σε πολλές χώρες. Όπως π.χ. στην Αγγλία όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβραδύνει κατά ένα μήνα το άνοιγμα της κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ», ένα από τα στελέχη που επεκτάθηκε αρχικά στην Ινδία, που έχει επεκταθεί παγκόσμια είναι πολύ επίφοβο να προκαλέσει ένα νέο, καταστροφικό, πανδημικό κύμα», αναφέρει.

Ο κ. Παυλάκης κάνει λόγο για ένα εξαιρετικό μολυσματικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού και εξηγεί ότι «με το κλασικό στέλεχος, που εμφανίστηκε την πρώτη περίοδο της επιδημίας, ένας ασθενής μπορούσε να μολύνει άλλα 2-3 άτομα. Με το βρετανικό στέλεχος, που επικράτησε στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες προκαλώντας τεράστια επιδημικά κύματα, η αναλογία ήταν 1προς 4-5 άτομα. Τώρα, με το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ» που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια και στη χώρα μας, ένας φορέας μπορεί να μολύνει 6-8 ανθρώπους. Πρόκειται για διπλάσια δυναμική».

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο «τείχος» ανοσίας, άνω του 85%

Η αυξημένη μολυσματικότητα του στελέχους της ινδικής μετάλλαξης, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι οι χώρες θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας. Ο κ. Παυλάκης μιλά για ένα δύσκολο εγχείρημα: «Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς το «τείχος» ανοσίας στη χώρα μας θα πρέπει να ξεπεράσει το 85%. Πρόκειται για ένα αστρονομικό νούμερο που είναι φοβερά δύσκολα να επιτευχθεί ακόμη και μέσα στο χειμώνα. Δε θα φτάσουμε ποτέ σ’ αυτό το νούμερο αν εξαιρεθούν ομάδες και κατηγορίες του πληθυσμού όπως π.χ. τα παιδιά».

Ο εμβολιασμός των παιδιών, πέραν από ηθικά και πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν, θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει ο ερευνητής και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα στενότητα στην προμήθεια των εμβολίων. Αν υπάρξουν τα εμβόλια, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 100.000 ημερησίως για όλο το καλοκαίρι. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει φοβερά καλή δουλειά, που ομολογείται απ’ όλους. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Οι 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι ένα μεγάλο νούμερο. Ωστόσο, μ’ αυτό το νούμερο θα πάρει όλο το καλοκαίρι για να χτιστεί «τείχος» ανοσίας», τονίζει.

Ta mRNA εμβόλια είναι πιο δραστικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη

Κρίσιμος παράγοντας είναι να πειστούν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους να το πράξουν. «Δυστυχώς αν ο πληθυσμός δεν πειστεί δε θα μπορέσει να γίνει πράξη η ανοσία της αγέλης. Έχουμε ασφαλή και δραστικά εμβόλια. Παρακαλώ, εμβολιαστείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για το δικό σας καλό. Ο ιός προκαλεί ασθένειες σε όλες τις ηλικίες. Να μην χαθεί το καλοκαίρι. Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός και δεν πρέπει να επιβραδυνθεί ο εμβολιασμός μέσα στο καλοκαίρι», σημειώνει ο κ. Παυλάκης.

«Μερικά τουλάχιστον εμβόλια είναι λιγότερο δραστικά και αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος «ΔΕΛΤΑ». Τα εμβόλια παλιάς τεχνολογίας, που γίνονται σε πολλές χώρες της Ασίας και την Κίνα δεν φαίνεται να είναι όσο δραστικά είναι τα mRNA εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο ιός είναι στον αέρα, μεταδίδεται εύκολα και αυτό που μας δείχνει η πείρα είναι ότι αν πέσει ο εμβολιασμός κάτω από το 85%- 90% θα έχουμε πολλές επιδημίες».

Ένας Έλληνας χάνει τη ζωή του περίπου κάθε ώρα- Επιτακτικός ο εμβολιασμός

Τέλος, ο Έλληνας ερευνητής αναφέρεται στη δυσφήμηση των εμβολίων που έπαιξε ρόλο στο να υπάρχει αμφιβολία και ανησυχία από μέρος του πληθυσμού. Όπως λέει: «Έγιναν μερικά λάθη στη διαδικασία και στην επικοινωνία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση στους πολίτες. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι πολύ σπάνιες. Δεν επιτρέπεται να σταματήσουμε. Αν έχουμε δυσφήμιση των εμβολίων, όπως συνεχίζει να γίνεται, αν έχουμε αποπροσανατολισμό του κοινού και αμφιβολίες, τότε ο κορωνοιός θα σκοτώσει περισσότερους. Ο ιός σκοτώνει κάθε μέρα. Ακόμη και σήμερα που το επιδημικό κύμα συνεχίζει να πέφτει, ένας Έλληνας χάνει τη ζωή του περίπου κάθε ώρα. Πρέπει να βρούμε αποθέματα επιμονής και υπομονής για να αντιμετωπίσουμε το επόμενο κύμα που έρχεται, μάλλον με το «ΔΕΛΤΑ» στέλεχος. Είναι στο χέρι μας συλλογικά να το μετριάσουμε ή και να το νικήσουμε».

Περίτρανη απόδειξη, ότι όταν οι Έλληνες θέλουν μπορούν να τα καταφέρουν, είναι η αντιμετώπιση του πρώτου κύματος την Άνοιξη του 2020 «που άγγιξε ελάχιστα την Ελλάδα και έκανε μερικούς να πιστεύουν ότι ο ιός δεν υπάρχει. Απόδειξη είναι επίσης το τρίτο κύμα που παρ’ ότι ήταν δύσκολο, ήταν τέσσερις φορές μικρότερο από της Πορτογαλίας τον Ιανουάριο του 2021. Το λοκντάουν δούλεψε, όχι τέλεια γιατί δεν ήταν αυστηρό και γρήγορο, αλλά έσωσε ζωές και η οικονομία μπορεί να ανακάμψει. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μεμψιμοιρούμε αλλά να καταλάβουμε ότι έχουμε τη δύναμη, ιδίως τώρα με τα εμβόλια, να νικήσουμε την επιδημία», καταλήγει ο κ. Παυλάκης.

Νίκος Τζανάκης: Ο ημιτελής εμβολιασμός δεν μάς καλύπτει από τη μετάλλαξη Δέλτα

Exit mobile version