Μητσοτάκης Αίγυπτος: Επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Αίγυπτος: Επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Αίγυπτος: Τελευταίος σταθμός ήταν το Ελληνικό Τετράγωνο του Shatby

22.06.2021 | 10:50

Mε μια πολύ ζεστή συνάντηση στην ελληνική «καρδιά» της Αλεξάνδρειας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τελευταίος σταθμός ήταν το Ελληνικό Τετράγωνο του Shatby, όπου οι Έλληνες ομογενείς του επιφύλαξαν πολύ θερμή υποδοχή. Ελληνόπουλα ντυμένα με τις στολές του προσκοπισμού, Έλληνες εκπαιδευτικοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο και δεκάδες μέλη της ελληνικής κοινότητας και ομογενειακών οργανώσεων παραβρέθηκαν στο Ελληνικό Τετράγωνο για να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό. Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Βαφειάδης σημείωσε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:
«Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, σας καλωσορίζω στο Ελληνικό τετράγωνο και εκφράζω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία σας.

Είναι αναμφίβολα μεγάλη τιμή για εμάς, σήμερα, η επίσκεψή σας. Και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γνωστό και ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τον απόδημο ελληνισμό και ειδικότερα για τον ελληνισμό της Αιγύπτου. Παράλληλα, ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις άριστες ιστορικές σχέσεις των δύο λαών Ελλάδας και Αιγύπτου. Δύο λαών υπέρμαχων της ειρήνης, της καλής γειτονίας».

Ο κ. Βαφειάδης ανέφερε επίσης στον Πρωθυπουργό τα ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους Έλληνες της Αλεξάνδρειας υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, μονοήμερης στην οποία κάνω στη φίλη Αίγυπτο. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Αίγυπτο αλλά η συγκυρία δεν το είχε φέρει -μέχρι στιγμής- να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια, οπότε εκπλήρωσα και αυτή την επιθυμία. καθώς αισθάνομαι και εγώ, εξ αγχιστείας ολίγον Αλεξανδρινός, λόγω της οικογένειας της συζύγου μου η οποία προέρχεται από την Αλεξάνδρεια. Και δεν μπορώ να μην αισθάνομαι συγκίνηση εισερχόμενος σε αυτό το κτίριο με τις τόσο βαριές μνήμες ενός ακμάζοντος Ελληνισμού.

Θέλω, κατ’ αρχάς, να ξέρετε ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου είναι σήμερα ισχυρότερες ίσως από ποτέ

Οι δύο χώρες μας είναι πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων όχι μόνο στο γεωπολιτικό, στο αμυντικό, στο πολιτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα, είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Και έχω και μία προσωπική σχέση εμπιστοσύνης  με τον πρόεδρο El-Sisi. Ο Πρόεδρος πάντα μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την Ελληνική Κοινότητα, και το Πατριαρχείο. Και πιστεύω ότι μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη σχέση τη δική σας με το Αιγυπτιακό κράτος, με ίσως πιο εμβληματικό το ζήτημα του ναυτικού ομίλου, να μπορέσουμε να το λύσουμε σε υψηλότατο επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολική αξία που κάτι τέτοιο θα είχε για την κοινότητα σας.

Τα ζητήματα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στο Κάιρο. Εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων, δυστυχώς, δεν είναι πρόβλημα το οποίο έχετε μόνο εσείς. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ τις οποίες μπορούμε να επιλύσουμε. Και βέβαια το ζήτημα της Παιδείας, της Ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό είναι ένα θέμα το οποίο πια θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε, συνολικά, καθώς πρέπει να πάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο το οποίο να συνδυάζει τη φυσική παρουσία με την τεχνολογία η οποία μας δίνει πια  καινούργιες δυνατότητες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκτός Ελλάδος

Τέλος, για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκτός Ελλάδος οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θέλω απλά να ξέρετε ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πολυπόθητο όριο των 200 βουλευτών, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και άλλο τα πολύ -κατά την άποψή μου- αυστηρά κριτήρια που περιορίζουν ουσιαστικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το μόνιμο τόπο κατοικίας σας. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, κάναμε όμως ένα πρώτο βήμα, δειλό, και επιφυλάσσομαι με διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς να επανέλθουμε στο θέμα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για αυτήν την πολύ θερμή υποδοχή. Θέλω να ξέρετε ότι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου -και ειδικά της Αλεξάνδρειας- είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας. Εξάλλου η εγγύτητα είναι τέτοια που δεν θα μας επέτρεπε να κάνουμε αλλιώς. Και βέβαια το βάρος της ιστορίας είναι πολύ έντονο, νομίζω, το αισθάνεται κανείς σε πολλά σημεία αυτής της όμορφης πόλης η οποία τόσο ταυτισμένη είναι με τον Ελληνισμό της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την θερμή υποδοχή και μέσω του Πρέσβη μας -που κάνει εξαιρετική δουλειά- αλλά μέσω και του αρμόδιου Υφυπουργού θα επανέλθουμε στις εκκρεμότητες, έχοντας αναλάβει εγώ προσωπική δέσμευση, τουλάχιστον, να λύσω το ζήτημα του ναυτικού ομίλου».

«Eπίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο αρχείων: 8.000.000 τόμους, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα και 10.000 σπάνιες εκδόσεις. Αποστολή της είναι να λειτουργεί ως Κέντρο αριστείας στην παραγωγή και διάδοση της γνώσης και να είναι ένας τόπος διαλόγου, μάθησης και κατανόησης μεταξύ πολιτισμών και λαών.

Οι τέσσερις κύριες βασικές πτυχές της, που επιδιώκουν να ανακτήσουν το πνεύμα της αρχικής αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας είναι να καταστεί το παράθυρο του κόσμου στην Αίγυπτο και το παράθυρο της Αιγύπτου στον κόσμο αντίστοιχα, ένας κορυφαίος θεσμός της ψηφιακής εποχής και ένα κέντρο μάθησης, ανοχής, διαλόγου και κατανόησης. Σημειώνεται δε ότι οργανώνεται ετήσια, τον μήνα Απρίλιο, Έκθεση Βιβλίου, η οποία όμως το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορωνοϊού.

Η Ελλάδα έχει, από την αρχή, αναπτύξει συμμετοχική δράση και σημαίνοντα ρόλο στο εγχείρημα ενώ στους χώρους της Βιβλιοθήκης λειτουργεί και Αρχαιολογικό Μουσείο με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη διαδικασία οικοδόμησής της, το οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός ενώ η κατασκευή επιτεύχθηκε με σημαντική Ελληνική δωρεά. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους ο Γενικός Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Dr. Mostafa el Feki, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Αμέσως μετά την επίσκεψη στο Πατριαρχείο, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε και ξενάγησε η Αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου – Παπακώστα η οποία ανακάλυψε ένα μοναδικό άγαλμα, που φιλοξενείται στο Μουσείο και εκτιμάται ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά την ανακάλυψη της κυρίας Παπακώστα αλλά και τον μουσειακό χώρο με αντιπροσωπευτικά εκθέματα των διαφόρων φάσεων της ιστορίας της Αλεξάνδρειας. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελληνίδα αρχαιολόγος συνεχίζει τις ανασκαφές σε παρακείμενη περιοχή, στους κήπους Σάλαλατ.

Exit mobile version