Βέλγιο: Οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν από τον Σεπτέμβριο το «ουδέτερο φύλο» κατά την εγγραφή των παιδιών τους σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την ομοφοβία και την τρανσφοβία, καθώς και να διασφαλίσει την καλύτερη συμμετοχή των μαθητών και των οικογενειών της κοινότητας LGBTQIA+, το Βέλγιο εισάγει τη δυνατότητα στους γονείς που εγγράφουν τα παιδιά τους σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βέλγιο να επιλέγουν το «ουδέτερο φύλο». Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως παιδιά ηλικίας 11 ετών θα ομαδοποιηθούν σε τρία φύλα (αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο) κατά την πρώτη φάση αυτού του σχεδίου, το οποίο θα οδηγήσει στον επανασχεδιασμό τουαλετών, αποδυτηρίων και αθλητικών μαθημάτων.
Η υπουργός Παιδείας της χώρας Καρολίν Ντεσίρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα πρόσφατα νέα περιλαμβάνουν, δυστυχώς, αρκετές ευαίσθητες περιπτώσειςπαρενόχλησης παιδιών και εφήβων τρανσέξουαλ στα σχολεία». Η ίδια τόνισε, επίσης, τη σημασία της διάθεσης «σοβαρών» πόρων έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να μπορούν «να υποστηρίζονται, να ακούγονται και να αναγνωρίζονται».
Από το 2018 η σχετική συζήτηση
Το θέμα της διοικητικής καταχώρισης των τρανσέξουαλ αντιμετωπίστηκε το 2018 από το βελγικό κράτους και έτσι σε αυτούς τους ανθρώπους δόθηκε το δικαίωμα να αλλάξουν επίσημα το φύλο τους σε αστικό πλαίσιο, χωρίς ιατρικές καταστάσεις, αν και προηγουμένως ήταν απαραίτητη η απόδειξη της γενετήσιας λειτουργίας. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε μερικώς αυτόν τον νόμο αργότερα, θεωρώντας ότι εισάγει διακρίσεις επειδή δεν υπήρχε επιλογή για μη δυαδικά άτομα. Μάλιστα, τον Οκτώβριο, η Πέτρα ντε Σούτερ, μια τρανσέξουαλ γυναίκα, έγινε η πρώτη στην Ευρώπη που διορίστηκε ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιων Επιχειρήσεων στο νέο υπουργικό σχήμα.
Η καταπολέμηση της ομοφοβίας δεν αποτελεί μόνο προτεραιότητα στο Βέλγιο, όπου από 1% και 3% κυμαίνεται το ποσοστό των ενηλίκων που είναι είναι τρανσέξουαλ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ομάδων της LGBTQIA+ κοινότητας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση, περίπου 750.000 παιδιά στο Βέλγιο είναι τρανσέξουαλ.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Ifop, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 για το Ίδρυμα Jasmin Roy, για το παρατηρητήριο LGBT+ του ιδρύματος Jean Jaurès και για τη Διυπουργική Αντιπροσωπεία για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του μίσους κατά των LGBT (DILCRAH), το 20% των ερωτηθέντων αυτής της κοινότητας απάντησε ότι έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση ή απειλές και το 13%, μάλιστα, από αυτών ήταν και θύμα σωματικών επιθέσεων. Επιπλέον, το 68% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει υποστεί εκφοβισμό, απειλές ή υποτιμητικά σχόλια σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου στο σχολείο.