Τέλος οι μάσκες έξω: Από τις 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν self test
Χωρίς μάσκα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες της χώρας από σήμερα Πέμπτη σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19. Ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:
-Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
-Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.
Αναλυτικότερα από 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:
Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπ. Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύναται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
-Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Τρομάζει η μετάλλαξή Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία ενώ έχει εμφανιστεί και στην Ευρώπη, προβληματίζει έντονα τους ειδικούς, με τους επιστήμονες του Αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention)να προειδοποιούν πως μπορεί να γίνει το επικρατές στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί ανησυχία για μια ενδεχόμενη εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας». Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) σκιαγραφούν τα νέα δεδομένα.
Αυτό το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό σε ποσοστό από 30% έως 100%. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί αυτό το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και το αποδίδουν πιθανά σε αλλαγές στην πρωτεΐνη spike που διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Το στέλεχος Άλφα επικράτησε μέσα σε ένα με δύο μήνες ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και οι ειδικοί θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με το νεότερο στέλεχος Δέλτα.
Πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός
Αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως εάν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή εάν έχουν κάνει μόνο μία δόση. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στο Δέλτα στέλεχος για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις ενός COVID-19 εμβολίου (79% μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με αυτό το νέο στέλεχος, και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα. Στην Κίνα η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική εικόνα τους επιδεινώνεται γρήγορα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.
Συνοψίζοντας, όσο απειλητικό και αν φαίνεται αυτό το νέο στέλεχος, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του, τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην προστασία που παρέχουν εναντίον του στελέχους Δέλτα, και αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, όσο το δυνατόν γίνεται πιο άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην αναβολή της δρομολογούμενης πλήρους άρσης του lockdown και καθίσταται πλέον κυρίαρχη στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εξάρσεις καταγράφονται την ίδια στιγμή σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
Μαγιορκίνης: Η επίσπευση του εμβολιασμού θα μας προστατέψει από την μετάλλαξη Δ’
Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγεία, σε πρώτη φάση παρέθεσε ευρωπαϊκά επιδημιολογικά στοιχεία τονίζοντας ότι παρατηρείται σταθερότητα στις νέες μολύνσεις ενώ μειώνονται ταυτόχρονα οι θάνατοι. Από τις 47 χώρες της Ευρώπης 33 παρουσιάζουν βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση. Αντιθέτως, επιδεινωμένη είναι η κατάσταση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Πορτογαλία. Στην Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε 40% μείωση των διαγνώσεων κι έτσι μειώνεται η πίεση στο σύστημα υγεία, όπως δήλωσε.
Για την μετάλλαξη Δ έκανε λόγο πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία , αργότερα στο Η.Β αλλά και στην Πορτογαλία και το Ισραήλ. Οι λοιμώξεις με μετάλλαξη Δ’ αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Η έντονη μεταδοτικότητα και η περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη, πρόσθεσε. Όπως υπογράμμισε, όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποδοτικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δ’ ενώ τέλος στη χώρα μας παρότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Δ’ (λιγότερα από δέκα), έχουν αντιμετωπιστεί καταλλήλως και δεν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων σύντομα.