Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Πιο κοντά στο «γαλλικό μοντέλο» η κυβέρνηση
Υπομονή συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα πολυσυζητημένα προνόμια σε πλήρως εμβολιασμένους στη χώρα μας, την ώρα που ειδικοί και ηγέτες χωρών εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραλλαγή Δέλτα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αντίθετος με τη σχεδιαζόμενη γαλλογερμανική πρόταση, αναφορικά με μέτρα περιορισμού σε ταξιδιώτες που έρχονται από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στη δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά, αντιθέτως, να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε, και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».
Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Το πρώτο τη Δευτέρα
Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει ειδικοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, το πρώτο και σημαντικότερο προνόμιο του εμβολιασμού είναι το ίδιο το εμβόλιο, που προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο που ενδέχεται να προκαλέσει ο κορωνοϊός. Ωστόσο, ήδη από τη Δευτέρα έρχεται η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, που απαλλάσσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την υποχρέωση της διενέργειας self test.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
Προνόμια εμβολιασμένων: Τι άλλα προνόμια εξετάζονται
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και με δεδομένο πως εδώ και μία εβδομάδα τα εμβόλια διατίθενται σε όλους τους ενήλικους της χώρας, από την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τον σχεδιασμό της για τα λεγόμενα «προνόμια» σε πλήρως εμβολιασμένους. Είναι λογικό όταν κάποιος επιλέγει να εμβολιαστεί και κινδυνεύει λιγότερο να μπορεί να έχει λιγότερα μέτρα προστασίας και όταν δεν εμβολιάζεται και κινδυνεύει περισσότερο να έχει περισσότερα μέτρα προστασίας, δήλωνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Τις περασμένες ημέρες, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, έδωσε μια πρώτη ιδέα. «Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε έναν μήνα», σημείωσε.
Πιο κοντά στο «γαλλικό μοντέλο» η κυβέρνηση
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφού ψηφιστεί και ο κανονισμός του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα μπορεί να το εντάξει σε μια σειρά από δραστηριότητες, πέραν της διευκόλυνσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Έτσι, με βάση και το γαλλικό ψηφιακό διαβατήριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να επιδεικνύεται για την είσοδο πλήρως εμβολιασμένων, χωρίς περιορισμούς, σε συναυλίες και δρώμενα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων.
Επιπλέον, η συζήτηση προσανατολίζεται και στην ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, αλλά και γυμναστήρια, ειδικά από τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά.