Αυτοκτονίες - κορονοϊός: Υπέφερε από πόνους στο σώμα και η καρδιά της χτυπούσε κάθε φορά που σηκωνόταν από το κρεβάτι
Για μήνες πριν την αυτοκτονία της, η Χάιντι Φέρερ, υπέφερε από τα εξουθενωτικά συμπτώματα της «μακράς Covid». Σύμφωνα με τον άνδρα της, τον κινηματογραφιστή Νικ Γκαθ, ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι με «βασανιστικό, ανεξήγητο» πόνο στα πόδια. Ακολούθησαν τα πεπτικά προβλήματα. Υπέφερε από πόνους στο σώμα και η καρδιά της χτυπούσε σαν τρελή κάθε φορά που σηκωνόταν από το κρεβάτι. Και, σαν να μην έφταναν αυτά, αρκετές εβδομάδες πριν τον θάνατό της τον περασμένο μήνα, την έπιανε τρέμουλο που δεν την άφηνε να κοιμηθεί για περισσότερο από μια ώρα τη φορά.
Στην προσπάθειά του να λάβει απαντήσεις, το ζευγάρι απευθύνθηκε σε πολλούς γιατρούς, κανείς όμως δεν φαίνεται να είχε βιώσει αντίστοιχο περιστατικό. Μετά από μήνες εξειδικευμένων εξετάσεων, η περίπτωση της Φέρερ προσμετρήθηκε στις περιπτώσεις μακράς Covid, και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε εξειδικευμένη κλινική. Η διαδικασία όμως ήταν χρονοβόρα και η επιστολή για τη μεταφορά της σε αυτήν έφτασε μία ημέρα πριν πεθάνει, δηλώνει άνδρας της.
«Τόσο δύσκολο είναι να ασχοληθούν οι άνθρωποι με τους ανθρώπους που υποφέρουν από σύνδρομο μακράς Covid», λέει. Η 50χρονη Φέρερ ανήκε στην κατηγορία των ασθενών που κάποιοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να είναι εκατομμύρια: άτομα που αντιμετώπισαν παρατεταμένα συμπτώματα Covid-19 πολλούς μήνες μετά τη διάγνωσή τους με αυτήν. Ο Διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Δρ. Φράνσις Κόλινς, δήλωσε στις αρχές του έτους ότι η προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 10 έως 30% των ατόμων που πέρασαν Covid-19 ενδέχεται να αναπτύξουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
She was the best…#LongCovid pic.twitter.com/ZsTj2rpXrI
— Nick Güthe (@NickGuthe) June 23, 2021
Κόπωση, δύσπνοια, διαταραχές ύπνου, ανησυχία και όχι μόνο…
Μεταξύ των εκατοντάδων πιθανών συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανίζουν κόπωση, δύσπνοια, διαταραχές ύπνου, ανησυχία, πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές. Όλα μπορεί να διαρκέσουν μήνες και μπορεί να ποικίλουν «από ήπια σε ανυπόφορα». Προς το παρόν, όλα γύρω από το φαινόμενο παραμένουν μυστήριο: δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ, ειδική αγωγή και οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν ποιος θα εμφανίσει συμπτώματα και ποια θα είναι αυτά.
Η γυναίκα του Γκαθ είπε πως η γυναίκα του έκανε το εμβόλιο τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας ακούσει από άλλους μακροχρόνιους ασθενείς ότι τους βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Στη δική της περίπτωση δεν συνέβη το ίδιο. Το τρέμουλο εξακολουθούσε να την κρατάει ξάγρυπνη τα βράδια και τον τελευταίο μήνα είχε τέτοιο πονοκέφαλο που ακόμη και το διάβασμα ενός βιβλίου έγινε «σχεδόν αδύνατο».
«Είχε δείξει ότι αν τα πράγματα δυσκόλευαν δεν θα μπορούσε να συνεχίσει, δεν ήξερε πόσο θα άντεχε. Το μόνο που μπορούσα να της πω ήταν ‘κρατήσου’, αλλά προφανώς φοβόταν ότι θα έχανε σταδιακά την ικανότητα να περπατάει, ότι θα κατέληγε σε αναπηρικό καροτσάκι, ότι δεν θα μπορούσε ούτε να αναπνεύσει μόνη της», λέει στο CNNi. «Πρέπει να προσέξουμε, και δεν πρόκειται μόνο για αυτοκτονία», τονίζει ο άνδρας της. Πρόκειται για άτομα που επανέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Αυτό είναι κι ένα οικονομικό ζήτημα. Έχουμε εκπαιδεύσει ανθρώπους… που δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους επειδή είναι εξαντλημένοι, που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι».