Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μετάλλαξη Λάμδα: Εντοπίστηκε σε 29 έθνη – Ασταμάτητος ο κορονοϊός
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Λάμδα: Εντοπίστηκε σε 29 έθνη – Ασταμάτητος ο κορονοϊός

Μετάλλαξη Λάμδα: Ο ΠΟΥ την χαρακτηρίζει ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μπήκε η μετάλλαξη Λάμδα.  μετάλλαξη του κορονοϊού που ήδη έχει εντοπιστεί σύμφωνα με την kathimerini.gr σε 29 έθνη – επτά εκ των οποίων στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, ο ΠΟΥ την χαρακτηρίζει ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Στο Περού, όπου εντοπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, η μετάλλαξη Λάμδα αντιπροσωπεύει το 82% των νέων λοιμώξεων και αφορά επίσης μία στις τρεις επιβεβαιωμένες μολύνσεις στη Χιλή. Την ίδια ώρα εξαπλώνεται ταχέως στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Μεξικό. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη Λάμδα είναι πιο επιθετική», δήλωσε ο ιολόγος του ΠΟΥ, Ζάιρο Μεντέζ-Ρίκο. «Είναι πιθανό να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετά αξιόπιστα δεδομένα για να τα συγκρίνουμε με τη Γάμμα ή τη Δέλτα».

Οι Άλφα (B.1.1.7), Βήτα (B.1.351), Δέλτα (B.1.617.2) και Γάμμα (P.1) κατηγοριοποιούνται ως «παραλλαγές ανησυχίας» από τον ΠΟΥ, με την ταξινόμηση να υποδεικνύει ότι είναι πιο μεταδοτικές και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, οδηγώντας σε πιο σοβαρή ασθένεια. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη και οδηγεί σε αυξημένη θνησιμότητα», ανέφερε ο Μεντέζ-Ρίκο. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα τελειώσει έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παραλλαγές όπως η Λάμδα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι να επιτευχθεί αυτό.

200 μολύνσεις με Λάμδα το Δεκέμβριο στη Βραζιλία

Ο Μεντεζ-Ρίκο επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα: «Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παγκοσμίως ήταν γενικά αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι είναι λιγότερο έναντι της Λάμδα». Από την πλευρά του ο ιολόγος Πάμπλο Τσουκαγιάμα και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Λίμα έχουν εντοπίσει την εξέλιξη της μετάλλαξης Λάμδα στο Περού μήνες μετά την πρώτη αναγνώρισή της. Εξαπλώθηκε πιο γρήγορα από τις παραλλαγές που θεωρούνταν πολύ πιο επικίνδυνες από την ΠΟΥ, εκτός από τη Γάμμα, η οποία ήταν ανεξέλεγκτη στη γειτονική Βραζιλία.

«Είχαμε 200 μολύνσεις με τη Λάμδα τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τσουκαγιάμα, σημειώνοντας πως «μέχρι το τέλος Μαρτίου, αποτελούσε το ήμισυ όλων των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Λίμα. Τρεις μήνες αργότερα, η Λάμδα έχει γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στο Περού.Ο Τσουκαγιάμα είπε ότι η Λάμδα ήταν πιο μεταδοτική: «Με 187.000 νεκρούς και τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο, είμαστε η χώρα που έχει αγωνιστεί περισσότερο σε ό,τι αφορά τον ιό. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα μετάλλαξη ξεκίνησε εδώ».

Το κέντρο των μεταλλάξεων η Λατινική Αμερική

Η χώρα μετρά ήδη πάνω από 1 εκατ. θανάτους από κορωνοϊό- θα μπορούσε να γίνει το νέο επίκεντρο των μεταλλάξεων. Στην Κολομβία, για παράδειγμα, η εξαιρετικά μεταδοτική Β.1.621, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Ο συνδυασμός χαμηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης, μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων και έλλειψης εμβολίων έχουν αποδειχθεί τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τη μετάλλαξη Λάμδα. «Η Χιλή έχει εμβολιάσει το 60% των πολιτών της, αλλά αποτελεί εξαίρεση στην ήπειρο», δήλωσε ο Τσουκαγιάμα. «Είναι πολύ πιθανό ότι νέες παραλλαγές θα εμφανιστούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου (Χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο). Μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρες, αλλά σίγουρα θα είναι πιο μεταδοτικές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις