Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής Ιουνίου 2021: Το σήμα Ε.Ε. στην Τουρκία και το “όχι” της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής Ιουνίου 2021: Το σήμα Ε.Ε. στην Τουρκία και το “όχι” της Αθήνας

Σύνοδος Κορυφής Ιουνίου 2021: Βελτιώσεις σε δύο κρίσιμα σημεία όσον αφορά τα συμπεράσματα για την Τουρκία απέσπασε η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά ξαναμπαίνει στο ευρωπαϊκό τερέν για τον δεύτερο γύρο της Συνόδου των «27», καταγράφοντας τη διεύρυνση της προίκας των προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, που μειώνουν αντίστοιχα την απόσταση τους στόχους που έχουν τεθεί σε τρία πεδία. Τις ελληνικές επιδιώξεις στο μεταναστευτικό απηχεί η ρητή αναφορά στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι:

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο καταδικάζει κάθε προσπάθεια και απορρίπτει κάθε προσπάθεια από τρίτα κράτη να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα είχε εκπέμψει παρεμφερές σήμα κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής: «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Σύνοδος Κορυφής Ιουνίου 2021: Στο επίκεντρο τα κονδύλια

Στον αντίποδα η Αθήνα, που δεν πρόβαλε αντιρρήσεις, αλλά πρόταξε προϋποθέσεις, για τη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ- για τα προγράμματα φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, μεταξύ άλλων χωρών, αναμένει την εξειδίκευση στο μοντέλο και κυρίως στον τρόπο διάθεσης των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Είναι σαφές άλλωστε το μήνυμα που έχει εκπεμφθεί ότι τα κοινοτικά κεφάλαια δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον τουρκικό προϋπολογισμό. Στην θετική αποτίμηση του πρώτου κύκλου των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου, προσμετράται και η επικαιροποίηση στην διατύπωση που αφορά στα ελληνοτουρκικά: «Το συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έπεσε η σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021», αναφέρεται στο κοινό μότο των ευρωπαίων ηγετών, που είναι ξεκάθαρο ότι ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

https://www.youtube.com/watch?v=iqx7nZv-yLw

Ικανοποίηση

«…Είμαι ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Μαρτίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η πτυχή που επίσης ενεργοποιεί την θετική υποδοχή της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας αφορά στην ευκρινή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με το ζήτημα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Σε αυτό το μέτωπο, το οποίο η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να κλείσει, θα βρει ακόμη ένα ευρωπαϊκό εμπόδιο που δεν είναι άλλο από την υποχρέωση που αναλαμβάνει μέσα από την πιθανή αναβάθμισή της, το υφιστάμενο πλαίσιο να αποκτήσει λειτουργική υπόσταση προς όλα τα κράτη – μέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο τουρκικός στόχος επιτυγχάνεται μέσα από την αναγνώριση της Κύπρου.

Διπλό το εμπόδιο που ανακύπτει για την Τουρκία και στο ζέον ζήτημα του Κυπριακού.

Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν ότι μπορούν να δρέψουν τους καρπούς των διπλωματικών προσπαθειών τους, αφενός μέσα από την ξεκάθαρη αναφορά ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ως κέρδος, στο ταμείο της πρώτης ημέρας προστίθεται και η ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού του ειδικού καθεστώτος των Βαρωσίων και το κάλεσμα για πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση των «27» μάλιστα γίνεται λιγότερο από ένα μήνα, πριν από τη φιέστα στην οποία έχει προαναγγελθεί ότι θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ελληνική αποστολή πάντως εντείνεται η προετοιμασία για το δεύτερο ημίχρονο του ευρωπαϊκού ματς, το οποίο αναπόδραστα θα αποτελέσει τη φυσική συνέχεια των έντονων συζητήσεων της πρώτης ημέρας για τα ζητήματα της πανδημίας. Βερολίνο και Παρίσι, εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος, άσκησαν σημαντική πίεση προς το μπλοκ των χωρών όπως η Ελλάδα, με εξαρτώμενες-από τον τουρισμό-οικονομίες, ζητώντας την υιοθέτηση αυστηρών περιορισμών, με αφορμή την εξέλιξη της μετάλλαξης «Δέλτα».

Σκόπελος πάντως που φαίνεται να ξεπερνιέται καθώς δεν αντανακλά τη βούληση της πλειονότητας των χωρών. Ο γαλλογερμανικός άξονας μάλιστα εμφανίστηκε με κοινή γραμμή, διατυπώνοντας σημαντικές επικρίσεις και προς την Ελλάδα, για το ζήτημα της αποδοχής σε διμερές επίπεδο, των ρωσικών και των κινεζικών εμβολίων.

https://www.youtube.com/watch?v=RWbW84OEYXQ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις