Μετάλλαξη Δέλτα μεταδοτικότητα: “Καμπανάκι” Σαρηγιάννη

ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα μεταδοτικότητα: “Καμπανάκι” Σαρηγιάννη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετάλλαξη Δέλτα μεταδοτικότητα: Σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων προέβλεψε ο καθηγητής

26.06.2021 | 19:50

Οι πρώτες ενδείξεις για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.Εκτίμησε ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. Εξήγησε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.

“Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό” τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά.

Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία του ECDC, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έχει καταργηθεί, εντούτοις θα συνεχιστεί να υπενθυμίζεται από τους ειδικούς ότι πρέπει να τη φοράμε όταν υπάρχει συνωστισμός. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν τοπικά lockdown όταν παρατηρείται πως η κατάσταση πάει να ξεφύγει όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών

Θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα ο εμβολιασμός κατ’ οίκον των κατάκοιτων πολιτών και θα δοθεί έμφαση και να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν έχουν προσέλθει ακόμη, αλλά και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Η προσοχή στρέφεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, μεταξύ των οποίων και τουριστικά νησιά, καθώς υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, ενόψει της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των επερχόμενων καλοκαιρινών διακοπών, καθώς επίσης και διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα, που θα οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Exit mobile version