Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: Οι προοπτικές για τη χώρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι προοπτικές για τη χώρα

Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης και στο πλαίσιο αυτό μίλησε τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Έτσι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό: «Η δέσμευση μου για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς θα υποχωρεί η πίεση από τους νοσηλευόμενους της πανδημίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καταλύτη την τεχνολογία η οποία επηρεάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος -όχι μόνο για τις προοπτικές των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- είμαι συνολικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας. Βγαίνουμε από μία περιπέτεια, από μία δοκιμασία, η οποία μας ταρακούνησε όλους πάρα πολύ.

ΓΙώργος Αυτιάς

Από τον Γιώργο Αυτιά

Θρηνήσαμε συμπολίτες μας, που έχασαν τη ζωή τους. Ευτυχώς λιγότερους από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά παρά ταύτα η πανδημία άφησε πίσω της μεγάλα τραύματα.  Άνοιξε όμως και καινούργιους δρόμους και δημιούργησε προοπτικές και καινούργιες ευκαιρίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η πιο εμβληματική τέτοια ευκαιρία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και μέσα από αυτή την ανάκαμψη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος, έτσι όπως την οραματιζόμαστε, επαναξιολογώντας ενίοτε προτεραιότητες, οι οποίες αναδείχθηκαν από την πανδημία. Περάσαμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, σταθήκαμε όρθιοι, η κοινωνία πιστεύω ότι τελικά με τον τρόπο της ήρθε πιο κοντά, οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών σφυρηλατήθηκαν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα ,τα οποία θα φανταζόντουσαν αδιανόητα ή αδύνατα πριν από κάποιο διάστημα και πάνω σε αυτή την παρακαταθήκη θα χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον μιας καλύτερης Ελλάδας».

Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Μπορεί, κατά την Τραπεζα Ελλάδος, να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026. Μπορεί να έχει θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021 – 2026. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξάνονται κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4%, δηλαδή να δημιουργήσει επιπλέον 180.000 έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2026. Η οικονομική επέκταση χρηματοδοτούμενη από επιχορηγήσεις και δάνεια, αυξάνει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 4,3% το 2026 και συμβάλλει σε επιπλέον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε έτος την περίοδο 2021 – 2026.

Όταν φτάσουν στην Ελλάδα τα κονδύλια τότε το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμβάσεις με τις τράπεζες. Στη συνέχεια τα ιδρύματα θα λαμβάνουν πακέτα έργων προς συμβασιοποίηση ύψους 100-200 εκατ. Ευρώ. Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, οι τράπεζες όταν εξαντλούν για παράδειγμα το 60-70% των πόρων μπορούν τότε να αιτηθούν νέα ροή χρημάτων. Οι δανειοδοτήσεις μέσω των τραπεζών υπολογίζεται να έχουν τελικό επιτόκιο 0,2%-0,3%. Τα βασικά συστατικά της νέας συνταγής αξιοποίησης των πόρων είναι καταρχάς να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του δημοσίου και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ενώ οι τράπεζες θα δίνουν ρευστότητα προς την οικονομία και σε παραγωγικές επενδύσεις.

Περί τα 18 δισ. ευρώ επιδοτήσεων

Το ελληνικό σχέδιο ενσωματώνει περί τα 18 δισ. ευρώ επιδοτήσεων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες επενδύσεις (Πράσινη Μετάβαση 6,026 δισ. ευρώ, Ψηφιακή Μετάβαση 2,136 δισ. ευρώ, Απασχόληση, Δεξιότητες 5,208 δισ. ευρώ, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας 4,821 δισ. ευρώ) και 12,7 δισ. ευρώ δανείων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, στοχεύοντας συνολικά στην κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 57 δισ. Ευρώ. Κάθε πακέτο έργων έχει ποσοτικοποιημένους στόχους (ορόσημα) , επιτυγχάνονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κάθε έξι μήνες θα γίνονται οι αξιολογήσεις και οι εκταμιεύσεις, ενώ οι δράσεις πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2026.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις