Πουλούσαν την «Πανίσχυρη Κυρία» των βασιλείων της γης, του ουρανού και της θάλασσας, για 40.000 ευρώ! Ο λόγος για την Τρίμορφη Εκάτη, την τρισυπόστατη θεά της ελληνικής μυθολογίας, η οποία στους ύστερους χρόνους της αρχαιότητας εμφανίζεται σαν τρισυπόστατη εκφράζοντας ουσιαστικά τους τρεις κόσμους (Θεϊκό, Γήινο και Νεκρικό). Ωστόσο, την προσπάθεια πώλησης του σημαντικού αγαλματιδίου για την πολιτιστική μας κληρονομιά, ματαίωσαν με την έγκαιρη επέμβασή τους οι αστυνομικοί του Τμήματος Κιλκίς, οι οποίοι παρέδωσαν το αρχαιολογικό εύρημα στις αρμόδιες αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Για την υπόθεση, που έρχεται λίγο καιρό μετά την απόπειρα πώλησης αγαλματιδίου της Θεάς Υγείας, συνελήφθησαν 3 ημεδαποί άνδρες και σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, σημειώνει η Αστυνομία, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν οι δύο από τους τρεις εμπλεκόμενους, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης να προσπαθούν να πουλήσουν για 40.000 ευρώ ένα αρχαίο αγαλματίδιο, με ύψος 33 εκατοστών, πλάτος 16 εκατοστών και βάρους περίπου 10 κιλών. Σύμφωνα με την πρώτη αρχαιολογική εκτίμηση, εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας, απεικονίζει τη θεότητα της ελληνικής μυθολογίας Τρίμορφη Εκάτη και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος – 3ος αιώνας μ.Χ.).
Το παρέλαβαν στην Πέλλα
Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι παρέλαβαν το αρχαίο αγαλματίδιο την προηγούμενη μέρα από τον τρίτο άνδρα, τον κάτοχό του, σε περιοχή της Πέλλας, προκειμένου να προβούν στην αγοραπωλησία. Ο τελευταίος, επίσης εντοπίστηκε και συνελήφθη. Το αρχαίο αγαλματίδιο θα σταλεί στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κιλκίς για περαιτέρω εκτίμηση. Κατασχέθηκε μία δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, ως όχημα μεταφοράς του αρχαίου αγαλματιδίου.
Η «κόρη των Τιτάνων»
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Εκάτη ήταν κόρη Τιτάνων (του Πέρση και της Αστερίας), προϋπήρχε των Θεών του Ολύμπου και κυριαρχούσε σε Γη, Θάλασσα και Ουρανό. Και όταν ο Ζευς αναγνωρίσθηκε Θεός των Θεών και των θνητών, την τίμησε διατηρώντας όλες τις θεϊκές της δυνάμεις, όπως ο Ησίοδος μας γνωρίζει στη Θεογονία του. Η Εκάτη ήταν γνήσια Ελληνική θεότητα. Προστάτευε όσους απένειμαν δικαιοσύνη, τους κυνηγούς, τους πολεμιστές, τους ψαράδες και τα κοπάδια των βοσκών, εξ ου και η προσωνυμία της κουροτρόφος. Είχε στενή σχέση με τον Άδη και η μυθολογία την θέλει διαμεσολαβητή της επανόδου της Περσεφόνης από τον κάτω κόσμο και της απόδοσής της στη μητέρα της Δήμητρα.
Προστάτιδα των μαγισσών
Αργότερα, στους κλασσικούς χρόνους, η θεότητα της Εκάτης αρχίζει να παίρνει άλλη διάσταση. Πρώτος ο Ευριπίδης στη «Μήδεια» την παρουσιάζει σαν προστάτιδα των μαγισσών άποψη, που μετά πολλούς αιώνες, μας μεταφέρει και ο W. Shakespeare στην τραγωδία του «Macbeth». Οι προς τιμήν της εορτές, τα Εκάτεια ετελούντο σε τρίστρατα, κατά προτίμηση εκτός των πόλεων ενώ, σε μία άλλη γιορτή κάθαρσης των οικιών, τα Οξυθύμια, επικαλούντο το όνομά της για την εκδίωξη των κακών πνευμάτων. Τα αγάλματα της θεάς έφεραν, συνήθως, τρία πρόσωπα ενώ, σε άλλες εκδοχές το πρόσωπο της γυναίκας συνόδευαν ένα πρόσωπο αλόγου και ένα λέοντα.