Μετάλλαξη Δέλτα – εμβόλια: Τι ανησύχησε τους ειδικούς – Πόσο προστατευμένοι είμαστε

ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα – εμβόλια: Τι ανησύχησε τους ειδικούς – Πόσο προστατευμένοι είμαστε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μετάλλαξη Δέλτα - εμβόλια: Γιατί θεωρείται μια νέα πανδημία

28.06.2021 | 15:17

Η ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς το νέο στέλεχος δεν είναι μόνο αρκετά πιο μεταδοτικό, αλλά και πιο επικίνδυνο, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, “απειλεί” και τους εμβολιασμένους.Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, η νέα μετάλλαξη σημαίνει- και το εξηγεί με μια απλή στατιστική απεικόνιση- ότι θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί από την επικράτησή της, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης σημειώνει, ότι η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά και επιφέρει ορισμένες φορές τον θάνατο, ακόμα και των εμβολιασμένων. Η καθηγήτρια Αθήνα Λινού σημείωσε για την μετάλλαξη Δέλτα, ότι τα εμβόλια προσφέρουν μικρότερη προστασία σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια νέα πανδημία.

Καμπανάκι χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας όλους σε τη χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση, αποφυγή του συνωστισμού και υγιεινή των χεριών ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 Δέλτα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Κι ενώ σήμερα ανακοινώνονται από την κυβέρνηση τα πρώτα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί έντονος σκεπτικισμός μεταξύ των λοιμωξιολόγων, για άνοδο των κρουσμάτων λόγω και της αυξημένης κινητικότητας το καλοκαίρι αλλά και του τουρισμού, που μπορεί να φέρουν την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Ο προβληματισμός μεγαλώνει περισσότερο από το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές, μεταξύ των οποίων και νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί, όπου καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Παράλληλα, η επικράτηση του ινδικού στελέχους στην χώρα μας μπορεί να προηγηθεί του στόχου της ανοσίας, δηλαδή το να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τι κάνει το στέλεχος Δέλτα επικίνδυνο

“Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων”, αναφέρει σε ανάρτηση του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως επισημαίνει, πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. “Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί; Πολλοί θεωρούν πως με την ‘αυξημένη επικινδυνότητα’ αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. Μήπως, όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα, αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;”

“Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα”, τονίζει, “αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή, μια παραλλαγή του κορονοϊού που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%. Γιατί; Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = ) 60 νέους θανάτους.

Που καταλήγει ο Μόσιαλος

Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%. Όπως και παραπάνω, θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0.6%). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM). “Καλύτερα’ λοιπόν”, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, “να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορονοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής”.

Γιώργος Παυλάκης: “Κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά”

“Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι”, ήταν το πρώτο σχόλιο του γιατρού ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη, ενδεικτικό της σοβαρότητας της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα. “Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά”, σημείωσε και στάθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος.

“Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει”

“Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα+ που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων”, υπογράμμισε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”. “Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφρή νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορονοϊό”, πρόσθεσε. “Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελείωσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά.”, σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Αθηνά Λινού: Είναι σαν νέα πανδημία

Επίσης, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα και υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική και βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο. Η κυρία Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε, είπε μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”. Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία. Η κ. Λινού, χτύπησε “καμπανάκι” για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Σαρηγιάννης: Επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μέχρι τέλη Αυγούστου

Τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού να ξεπερνούν τα 1.000, εκτίμησε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα. “Το παιχνίδι θα παιχτεί στους δύο μήνες του καλοκαιριού”, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή τη φάση της μάχης μας με την πανδημία.

Exit mobile version