Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

16

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάλλαξη Δέλτα εμβόλιο: Πάνω από 90% η προστασία
ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα εμβόλιο: Πάνω από 90% η προστασία

Μετάλλαξη Δέλτα εμβόλιο: "Πρέπει να επιτευχθεί 80% ανοσία στον γενικό πληθυσμό για να προληφθεί νέο κύμα πανδημίας"

“Καμπανάκι” κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα χτύπησε ξανά στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Μάλιστα, φαίνεται πως το ποσοστό ανοσίας του γενικού πληθυσμού μετά τους εμβολιασμούς πρέπει να φτάσει στο 80%, από το 70% που ήταν αρχικά ο στόχος, ώστε να προληφθεί ένα νέο κύμα πανδημίας που θα οφείλεται στη μετάλλαξη αυτή.

“Το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα”, είπε η κ. Θεοδωρίδου, που ανέφερε πως μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής, η οποία αναβαθμίστηκε σε “μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας” εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ ήδη έχει προσβάλει 92 χώρες. “Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη”, είπε και τόνισε πως θα χτυπήσει κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Ανέφερε δε σαν παράδειγμα το Ισραήλ, μια χώρα-πρότυπο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ δείχνει ότι το ποσοστό 60% ανοσίας που έχει επιτευχθεί στη χώρα δεν είναι επαρκές, ώστε να αναχαιτισθεί η νέα μετάλλαξη Δέλτα. Αντίθετα, απαιτείται εμβολιασμός σε τουλάχιστον 80% του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με τα εμβόλια της Pfizer και της AstraΖeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο, αναφορικά πάντα με τη μετάλλαξη Δέλτα. “Η προστασία έπειτα από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30%. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εμβολιασμοί πρέπει να εντατικοποιηθούν και πρέπει όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν”, πρόσθεσε.

“Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 96% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν”, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. “Εμβολιασμοί και καλοκαίρι δεν φαίνεται να συμβαδίζουν, λόγω της χαλάρωσης, ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε”, υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν άμεσα οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ε Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” που προχωρά ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα και γιατί “τρομοκρατήθηκαν” οι ειδικοί

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, καθώς το νέο στέλεχος είναι περισσότερο μεταδοτικό, αλλά και πιο επικίνδυνο, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, προσβάλλει και τους εμβολιασμένους.

Όπως εξήγησε με ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, η νέα μετάλλαξη σημαίνει- και το εξηγεί με μια απλή στατιστική απεικόνιση- ότι θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί από την επικράτησή της, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης σημειώνει, ότι η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά και επιφέρει ορισμένες φορές τον θάνατο, ακόμα και των εμβολιασμένων.

Η καθηγήτρια Αθήνα Λινού σημείωσε για την μετάλλαξη Δέλτα, ότι τα εμβόλια προσφέρουν μικρότερη προστασία σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια νέα πανδημία.

Το ‘καμπανάκι’ του ΠΟΥ

Το πρώτο ηχηρό καμπανάκι χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνοντας τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση, την αποφυγή του συνωστισμού και την υγιεινή των χεριών ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 Δέλτα διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Κι ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι πρώτες “διευκολύνσεις” για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί έντονος σκεπτικισμός μεταξύ των λοιμωξιολόγων, για άνοδο των κρουσμάτων λόγω και της αυξημένης κινητικότητας το καλοκαίρι αλλά και του τουρισμού, που μπορεί να φέρουν την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Ο προβληματισμός μεγαλώνει περισσότερο από το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές, μεταξύ των οποίων και νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί, όπου καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Παράλληλα, η επικράτηση του ινδικού στελέχους στην χώρα μας μπορεί να προηγηθεί του στόχου της ανοσίας, δηλαδή το να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Μόσιαλος εξηγεί γιατί είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα

“Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων”, αναφέρει σε ανάρτηση του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως επισημαίνει, πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. “Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί; Πολλοί θεωρούν πως με την ‘αυξημένη επικινδυνότητα’ αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. Μήπως, όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα, αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;”

“Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα”, τονίζει, “αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή, μια παραλλαγή του κορονοϊού που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%.

Γιατί;

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = ) 60 νέους θανάτους.

Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%. Όπως και παραπάνω, θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0.6%). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM).

“Καλύτερα’ λοιπόν”, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, “να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορονοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις