Η 61χρονη Ingeborg Beugel συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της έναν 23χρονο Αφγανό που έχει αιτηθεί άσυλο. Η Ολλανδή δημοσιογράφος που ζει στη χώρα και συγκεκριμένα στην Ύδρα περίπου 40χρόνια, εργάζεται ως ανταποκρίτρια πολλών ολλανδικών ΜΜΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian», κατηγορείται για διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπού στη χώρα. Αν καταδικαστεί κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ως ενός έτους και πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη βρετανική εφημερίδα, κάποιος κάτοικος της περιοχής κάλεσε την αστυνομία και ειδοποίησε για την παρουσία του 23χρονου Fridoon από το Αφγανιστάν.
Το αίτημα του νεαρού για άσυλο είχε απορριφθεί και ο ίδιος είχε καταθέσει προσφυγή κατά της αρνητικής απόφασης. «Κάποιοι εξαγριωμένοι κάτοικοι κάλεσαν την αστυνομία, λέγοντας ότι είχα “ύποπτη” σχέση με έναν παράνομο μετανάστη στο σπίτι μου», ανέφερε η δημοσιογράφος. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση των Αρχών προς το πρόσωπό της. «Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιου είδους επικίνδυνος τρομοκράτης. Δεν με άφησαν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου», πρόσθεσε.
Ολλανδή δημοσιογράφος Ύδρα: «Δεν ήταν μυστικό ότι έμενε μαζί μου, τον φροντίζω και πληρώνω τον δικηγόρο του»
Η Ολλανδή και ο Αφγανός πέρασαν το βράδυ στο ΑΤ Ύδρας και στη συνέχεα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Σύμφωνα με την 61χρονη, δεν ήταν μυστικό ότι ο 23χρονος έμενε μαζί της όλο αυτό το διάστημα. «Το όλο θέμα ότι “κρυβόμασταν” είναι γελοίο. Υπάρχουν επιστολές από το δικαστήριο με ημερομηνίες από τον Ιανουάριο του 2020, όπου αναφέρεται ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του, αλλά και για μαθήματα Ελληνικών», ήταν τα λόγια της. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το αίτημά του είχε απορριφθεί λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του.
«Δεν έχει καταφέρει να κλείσει ραντεβού με την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου. Καλεί εδώ και μήνες και δεν έχει πάρει απάντηση». Η Buegel και ο Fridoon αφέθηκαν ελεύθεροι και για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, μετά την αναβολή μέχρι τον Οκτώβριο λόγω Covid.
Ολλανδή δημοσιογράφος Ύδρα: Υποτίμησα τους Χρυσαυγίτες κρυφούς και φανερούς
«Ζω 40 χρόνια στην Ελλάδα, στο οικογενειακό μας σπίτι στην Ύδρα και πρέπει να παραδεχτώ ότι υποτίμησα τους Χρυσαυγίτες (κρυφούς και φανερούς) και ποτέ δεν φαντάστηκα ότι ο ελληνικός πολιτισμός έτσι όπως τον ξέρω, θα επέτρεπε την ποινικοποίηση της φιλοξενίας. Όταν μάλιστα, ο άνθρωπος αυτός, έχει κριθεί παράνομος ενώ δεν είναι, επειδή δεν λειτουργούσε η υπηρεσία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Με ευθύνη δηλαδή της πολιτείας κατηγορείται, ενώ είναι απολύτως αθώος. Γεγονός που γνωρίζουν οι αρχές στην Ύδρα, αλλά δεν τους ενδιαφέρει».
Μητέρα δύο παιδιών, περιγράφοντας τη ζωή του Αφγανού, τον οποίο αισθάνεται γιο της, αναφέρεται στις εφιαλτικές στιγμές και τον πόνο που έχουν στιγματίσει την παιδική ηλικία του Φ.
Σε ηλικία μόλις 18 ετών τα κύματα τον ξεβράσανε στη Λέσβο, το πολύπαθο 2015, τότε που οι χιλιάδες αφίξεις την ημέρα είχαν οδηγήσει σε καθεστώς ασφυξίας, με τις δομές να είναι ανησυχητικά γεμάτες και τα νησιά να εκπέμπουν SOS.
Ο Φ. αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του, την Καμπούλ, εξαιτίας πολλαπλών περιστατικών βίας και απανθρωπιάς. Ο πατέρας και ο θείος του δολοφονήθηκαν από τους Ταλιμπάν, ενώ ο αδερφός του κακοποιήθηκε τόσο που έμεινε ανήμπορος για μια ζωή.Η 61χρονη Ολλανδή μαζί με τον νεαρό πρόσφυγα, στηρίζει και 23χρονο από τη Σιέρα Λεόνα που ζει στη Σάμο, ενώ φιλοξενεί και τον άστεγο ψαρά, Κώστα, στο σπίτι της στην Ύδρα.
«Είναι οδυνηρό που όσοι προσφέρουμε στέγη στους ανθρώπους που έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες αντιμετωπιζόμαστε σαν εγκληματίες. Θα έπρεπε να με ευχαριστούν για τη βοήθεια που δίνω τη στιγμή που επικρίνω την κυβέρνηση της χώρας μου, της Ολλανδίας, και την ΕΕ για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς παράλογο και άδικο», καταλήγει η Μπέουχελ.