Μπορεί οι πρώτες άδειες να έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο ο υπολογισμός των ημερών ανάπαυλας από την εργασία βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο εργαζομένων και εργοδοτών. Επισημαίνεται, ότι ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα χρόνια εργασίας σε μία επιχείρηση, αλλάζουν τα δεδομένα για το επίδομα αδείας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010: «Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα αδείας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές αδείας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές».
Πώς υπολογίζεται το επίδομα αδείας; Στο ίδιο άρθρο αναγράφεται και το πώς υπολογίζεται το επίδομα, το οποίο «ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλον τρόπο».
Πόσες ημέρες άδειας δικαιούστε
Η άδεια στους εργαζομένους χορηγείται ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον εργοδότη και δεν πρέπει να παρέλθει δίμηνο μετά το σχετικό αίτημα. Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:
-Για πλήρη απασχόληση
https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php
-Για εκ περιτροπής εργασία
https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php
Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.