Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κάρτα Ελευθερίας – Ιωαννίδης: Γιατί το Freedom Pass δεν πρόκειται να πείσει τους νέους
ΕΛΛΑΔΑ

Κάρτα Ελευθερίας – Ιωαννίδης: Γιατί το Freedom Pass δεν πρόκειται να πείσει τους νέους

Κάρτα Ελευθερίας - Ιωαννίδης: Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι το Freedom Pass, αν και γίνεται με καλή πρόθεση, είναι ένα κίνητρο προβληματικό

Την άποψη ότι το Freedom Pass δεν πρόκειται να πείσει όσους νέους έχουν δισταγμό να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους υποστήριξε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega», ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, εξηγώντας τους λόγους. «Τα εμβόλια για τις πολύ μικρές ηλικίες έχουν μικρό κίνδυνο, αλλά είναι μικρός και ο κίνδυνος να πάθει κάτι κάποιος από τον κορονοϊό σε αυτές τις ηλικίες.

Είναι λοιπόν μια προσωπική απόφαση, μπορεί κάποιος να το κάνει στο πλαίσιο μιας συνολικής συλλογικής προσφοράς, με την έννοια ότι ίσως έτσι μπορεί να προστατεύσει κάποιους ανθρώπους στο περιβάλλον του, ή κάποιους που είναι ευπαθείς. Βέβαια, η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν οι ίδιοι οι ευπαθείς. Νομίζω ότι δεν είναι ζήτημα ο εμβολιασμός των νέων για να οδηγηθούμε σε εμφύλιο ή παγκόσμιο ‘πόλεμο’. Δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να οδηγήσει σε τόσους διαξιφισμούς» σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιών.

«Προβληματικό κίνητρο το Freedom Pass»

Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι το Freedom Pass, αν και γίνεται με καλή πρόθεση, είναι ένα κίνητρο προβληματικό από επιστημονικής άποψης, ενώ δημιουργεί και ηθικό πρόβλημα. «Το κίνητρο αυτό καταλαβαίνω ότι γίνεται με καλή πρόθεση, αλλά είναι προβληματικό από επιστημονικής άποψης. Τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι τέτοιου είδους κίνητρα δεν είναι αποτελεσματικά. Έχουν δοκιμαστεί στη Σερβία, με 25 ευρώ σε όσους εμβολιάζονται, έχουν δοκιμαστεί σε πολιτείες των ΗΠΑ, με 100 δολάρια που παίρνουν οι 16-35 ετών όταν εμβολιάζονται. Ήδη από πέρυσι αρκετοί οικονομολόγοι είχαν προτείνει αντίστοιχες λύσεις, και είχαν υπολογίσει ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο κίνητρο θα πρέπει να είναι της τάξεως των 1000 δολαρίων» εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.

Το θέμα είναι γιατί κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο

«Το θέμα είναι γιατί κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο. Οι κύριοι λόγοι είναι ο δισταγμός, η αίσθηση ότι δεν είναι το εκπληκτικό προϊόν που μας σερβίρεται, αλλά κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες παρενέργειες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πειστούν με οικονομικά κίνητρα, αντιθέτως νομίζω ότι θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί. Όταν είσαι διστακτικός και πάνε να σου πουλήσουν κάτι δίνοντάς σου ένα μπόνους, λες αν κάτι είναι τόσο καλό γιατί να μου δίνουν μπόνους;» διερωτήθηκε.

«Το δεύτερο πρόβλημα είναι το ηθικό. Σε μια κοινωνία που οι νέοι έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, έχουμε αστρονομικά ποσοστά ανεργίας, το 50% έχουν ψυχικά προβλήματα υγείας μετά τα lockdowns, και τώρα τους δίνουμε 150 ευρώ. Αν η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, φοβάμαι ότι ακόμα και αν είναι θετική η πρόθεση καταλήγει σε μια αρνητική επίπτωση και σε ένα πρόβλημα ηθικών διαστάσεων».

Λινού για Freedom Pass: Πολύ επικίνδυνο ιατρικά – Είναι λάθος η απόφαση

Την ανησυχία της εξέφρασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, για την εξαγγελία του Freedom Pass, καθώς όπως είπε ελλοχεύει ο κίνδυνος οι νέοι να κολλήσουν και μάλιστα σοβαρά με τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς η πρώτη δόση δεν προσφέρει επαρκή προστασία. Η κ. Λινού, σημείωσε πως δεν είναι αρνητική στην υπόθεση των προνομίων, ωστόσο αυτά θα έπρεπε να δοθούν μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, προκειμένου η κινητικότητα που συνοδεύει τα προνόμια να μην φέρει νέους κινδύνους.

Οι ενστάσεις της κ. Λινού εντοπίζονται κυρίως στο ότι η πρώτη δόση εμβολιασμού έχει πολύ λίγη προστασία απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό. Το Freedom Pass των 150 ευρώ, θα χορηγείται στους νέους 18 – 25 ετών οι οποίοι έκαναν ή θα κάνουν το εμβόλιο.

Μιλώντας στον Alpha 98.9, τόνισε ότι “είναι λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση και μάλιστα εντός 24 ωρών από αυτή”. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: “Εμένα αυτή η εξαγγελία με έκανε να ανησυχήσω ιδιαίτερα – δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή κίνηση”. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, “ξέρουμε ότι η πρώτη δόση δεν καλύπτει και δεν καλύπτει καθόλου το variant Δέλτα, ελάχιστα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο ιατρικά. Επομένως, αν προκριθεί μια τέτοια κίνηση, να είναι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση”.

Όσον αφορά στην Επιτροπή των ειδικών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση “δεν τους συμβουλεύτηκε”, επισημαίνοντας πως: “δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας απλός γιατρός που διαβάζει στοιχειωδώς τη διεθνή βιβλιογραφία θα συμβούλευε και θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο”

Η πλειονότητα είναι υποψήφιοι να κολλήσουν και μάλιστα σοβαρά

“Όλες οι μελέτες λένε ότι είναι γύρω στο 30% η προστασία στο συγκεκριμένο στέλεχος που μας απασχολεί τώρα, το Δέλτα. Η πλειονότητα είναι υποψήφιοι να κολλήσουν και να κολλήσουν σοβαρά” υπογράμμισε στη συνέχεια η ίδια, επαναλαμβάνοντας πως είναι “πολύ ανησυχητικό”. Η κ. Λινού ανέφερε ότι είναι σωστό να δίνονται κίνητρα στους νέους, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες. “Να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά αλλά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Να μην τα ενθαρρύνουμε να μετακινηθούν όταν δεν είναι πραγματικά καλυμμένα” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις